Kruger safari-specialisten in Hazyview

Tripadvisor rating 5.0 of 5

5,0 van 3.465+ reizigers

Maraboe

Vraag uw gratis offerte aan

De maraboustaartvogel (Leptoptilos crumeniferus) is een ongewoon ogende, zwarestaartvogel met een grijze rug, witte onderkant, een vlekkerige roze kop en nek en een grote kegelvormige snavel. Hij eet voornamelijk kadavers en restanten en door het verwijderen van rottend vlees en kadavers speelt hij een belangrijke rol in het ecosysteem, waardoor hij helpt om de verspreiding van schadelijke bacteriën tegen te gaan.

Naam

Maraboe [Leptoptilos crumeniferus]

Uiterlijk

De Marabustof is een vrij ongebruikelijk en lelijk uitziend stopgezicht. De Marabustof heeft holle benen en holle tenen, waardoor ze veel gemakkelijker kunnen vliegen. Ze hebben een lichaam met dubbele kleur: de bovenkant is grijs en de onderkant is wit. Het hoofd en de nek zijn roze met vlekken op de kop. Ze hebben een grote, kegelvormige snavel. Zowel de man als de vrouw zijn qua kleur en uiterlijk vergelijkbaar. De man is iets groter en langer dan de vrouw. Beide geslachten hebben het iconische zakje aan hun keel.

Dieet

De Maraboe voedt zich voornamelijk met aas en afval. Helaas wordt de Maraboe niet in goed daglicht gezien vanwege hun ongewone dieet, maar ze zijn erg belangrijk voor het behoud van het ecosysteem omdat ze rottend vlees en karkassen uit een gebied verwijderen, wat de verspreiding van schadelijke bacteriën voorkomt. Deze vogels voeden zich met alles, van termieten tot flamingo's en kleine vogels en zoogdieren. Deze vogels voeden zich ook met karkassen, samen met hyena's en gieren.

Fokken

De Maraboe bouwt zijn grote nesten in bomen en leeft bij voorkeur dicht bij menselijke nederzettingen. Ze bereiken de geslachtsrijpheid op 4-jarige leeftijd en paren voor het leven. Hun nesten zijn grote platforms gemaakt van takken met een kom die bekleed is met bladeren en takken. Er worden 2-3 eieren gelegd tijdens het droge seizoen, waarbij beide geslachten helpen bij de broedzorg.

Gedrag

De Marabustofte wordt aangetrokken door grasbranden. Ze staan op een afstand voor de brand en vangen de vluchtende dieren op. Grote groepen van deze vogels worden aangetroffen in de gebieden waar dieren migreren. De Marabustofte poept op hun poten, wat misschien vreemd lijkt, maar het helpt hen om hun temperatuur te reguleren. Deze vogels zijn tamme dieren en brengen het grootste deel van de dag door met staand en onbeweeglijk te staan.

Leefomgeving

Marabustuikjes houden van open, halfwoestijnachtige gebieden in de buurt van water. Ze leven in het grootste deel van het Afrikaanse subsahara.

Veelgestelde vragen

Wat eet een maraboustaart?

Marabustieren eten voornamelijk aan kadavers en restanten. Ze eten van alles, van termieten tot flamingo’s, kleine vogels en kleine zoogdieren. Ze eten ook aan kadavers samen met hyena’s en gieren.

Waarom poepen marabouarenden op hun benen?

Marabustieren poepen op hun poten, wat misschien vreemd lijkt, maar dit helpt ze om hun temperatuur te reguleren. Deze vrij luie vogels brengen het grootste deel van de dag door door staand te staan.

Hoe kan een maraboustaartvogel vliegen met zo'n zwaar lichaam?

Marabou-arenden hebben holle benen en holle tenen. Omdat hun lichamen zwaar zijn, kunnen ze veel gemakkelijker vliegen dankzij deze holle botten.

Hoe broeden marabustieren?

Marabustieren bereiken de vruchtbare leeftijd op 4 jaar en bouwen grote nesten van staven in bomen, met een kop die is bekleed met bladeren en staven. Twee tot drie eieren worden gelegd tijdens het droge seizoen, en beide geslachten helpen bij de incubatie.

Waarom trekken marabouarenden zich aan grasbranden aan?

Marabouarenden verzamelen zich rond branden om te jagen: ze staan op een afstand voor de brand en vangen de dieren die er vandoor gaan. Grotere groepen van deze vogels worden ook aangetroffen in gebieden waar dieren migreren.

Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)

Categorie

Categorie

Kruger versus Serengeti

Kruger vs Serengeti: Welke Afrikaanse safari moet u kiezen?

Waar ligt het Kruger National Park

Waar ligt het Kruger National Park? Locatie, grootte en hoe kom je daarheen

Koning Cheetah tegen Cheetah

Koning Cheetah tegen Cheetah: Wat maakt de koning Cheetah anders?

Kruger vs Pilanesberg

De Kruger vs Pilanesberg: Welke safari is geschikt voor u?

Kinderen meenemen op een Kruger safari

Kinderen meenemen op een Kruger-safari: leeftijdsgrenzen, kosten en informatie over gezinsplanning

Tripadvisor Travellers Choice Award 2026

Kurt Safari wint de Tripadvisor Travellers’ Choice Award 2026

Kruger Nachtsafari: Wat Je Moet Verwachten, Wat Je Zult Zien en Welke Pakketten Er Eén Bevatten

Kruger Nachtsafari: Wat Te Verwachten, Wat Je Zult Zien en Welke Pakketten Er Eén Bevatten

Hoeveel Kost Een Kruger Safari In 2026: Een Volledig Prijsoverzicht

Hoeveel kost een Kruger-safari in 2026? Volledig prijsoverzicht

Gerelateerde Safaris en Tours

Vind de juiste tour voor u

Meer artikelen zoeken

Accommodatie in het Kruger National Park

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies om uw ervaring op deze website te verbeteren. U kunt kiezen welke soorten cookies u wilt toestaan ​​en uw voorkeuren op elk moment wijzigen. Het uitschakelen van cookies kan van invloed zijn op uw ervaring op deze website. U kunt meer te weten komen door ons Cookiebeleid te bekijken.

WhatsApp-aanvraag

Vertel ons over uw safari

Een paar gegevens, zodat de juiste adviseur u meteen kan helpen. Uw telefoonnummer is niet nodig: WhatsApp geeft dat door.

We antwoorden via WhatsApp van 07:00 tot 17:00 uur (Zuid-Afrikaanse tijd), zeven dagen per week.

We gebruiken deze gegevens alleen om uw aanvraag te beantwoorden. Privacybeleid