De maraboustaartvogel (Leptoptilos crumeniferus) is een ongewoon ogende, zwarestaartvogel met een grijze rug, witte onderkant, een vlekkerige roze kop en nek en een grote kegelvormige snavel. Hij eet voornamelijk kadavers en restanten en door het verwijderen van rottend vlees en kadavers speelt hij een belangrijke rol in het ecosysteem, waardoor hij helpt om de verspreiding van schadelijke bacteriën tegen te gaan.
Naam
Maraboe [Leptoptilos crumeniferus]
Uiterlijk
De Marabustof is een vrij ongebruikelijk en lelijk uitziend stopgezicht. De Marabustof heeft holle benen en holle tenen, waardoor ze veel gemakkelijker kunnen vliegen. Ze hebben een lichaam met dubbele kleur: de bovenkant is grijs en de onderkant is wit. Het hoofd en de nek zijn roze met vlekken op de kop. Ze hebben een grote, kegelvormige snavel. Zowel de man als de vrouw zijn qua kleur en uiterlijk vergelijkbaar. De man is iets groter en langer dan de vrouw. Beide geslachten hebben het iconische zakje aan hun keel.
Dieet
De Maraboe voedt zich voornamelijk met aas en afval. Helaas wordt de Maraboe niet in goed daglicht gezien vanwege hun ongewone dieet, maar ze zijn erg belangrijk voor het behoud van het ecosysteem omdat ze rottend vlees en karkassen uit een gebied verwijderen, wat de verspreiding van schadelijke bacteriën voorkomt. Deze vogels voeden zich met alles, van termieten tot flamingo's en kleine vogels en zoogdieren. Deze vogels voeden zich ook met karkassen, samen met hyena's en gieren.
Fokken
De Maraboe bouwt zijn grote nesten in bomen en leeft bij voorkeur dicht bij menselijke nederzettingen. Ze bereiken de geslachtsrijpheid op 4-jarige leeftijd en paren voor het leven. Hun nesten zijn grote platforms gemaakt van takken met een kom die bekleed is met bladeren en takken. Er worden 2-3 eieren gelegd tijdens het droge seizoen, waarbij beide geslachten helpen bij de broedzorg.
Gedrag
De Marabustofte wordt aangetrokken door grasbranden. Ze staan op een afstand voor de brand en vangen de vluchtende dieren op. Grote groepen van deze vogels worden aangetroffen in de gebieden waar dieren migreren. De Marabustofte poept op hun poten, wat misschien vreemd lijkt, maar het helpt hen om hun temperatuur te reguleren. Deze vogels zijn tamme dieren en brengen het grootste deel van de dag door met staand en onbeweeglijk te staan.
Leefomgeving
Marabustuikjes houden van open, halfwoestijnachtige gebieden in de buurt van water. Ze leven in het grootste deel van het Afrikaanse subsahara.
Veelgestelde vragen
Wat eet een maraboustaart?
Marabustieren eten voornamelijk aan kadavers en restanten. Ze eten van alles, van termieten tot flamingo’s, kleine vogels en kleine zoogdieren. Ze eten ook aan kadavers samen met hyena’s en gieren.
Waarom poepen marabouarenden op hun benen?
Marabustieren poepen op hun poten, wat misschien vreemd lijkt, maar dit helpt ze om hun temperatuur te reguleren. Deze vrij luie vogels brengen het grootste deel van de dag door door staand te staan.
Hoe kan een maraboustaartvogel vliegen met zo'n zwaar lichaam?
Marabou-arenden hebben holle benen en holle tenen. Omdat hun lichamen zwaar zijn, kunnen ze veel gemakkelijker vliegen dankzij deze holle botten.
Hoe broeden marabustieren?
Marabustieren bereiken de vruchtbare leeftijd op 4 jaar en bouwen grote nesten van staven in bomen, met een kop die is bekleed met bladeren en staven. Twee tot drie eieren worden gelegd tijdens het droge seizoen, en beide geslachten helpen bij de incubatie.
Waarom trekken marabouarenden zich aan grasbranden aan?
Marabouarenden verzamelen zich rond branden om te jagen: ze staan op een afstand voor de brand en vangen de dieren die er vandoor gaan. Grotere groepen van deze vogels worden ook aangetroffen in gebieden waar dieren migreren.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)