De struisvogel (Struthio camelus) is de grootste vogel ter wereld. Een vliegende dier uit de groep raten die tot 2,6 meter hoog kan worden en 135 kg weegt. Hoewel hij niet kan vliegen, is hij een zeer snelle renner en leeft hij in West-, Oost- en Zuid-Afrika, waarbij hij voorkeur geeft aan droge, zeer open gebieden waar hij zonder veel hindernissen kan rennen.
Naam
Struisvogel [Struthio camelus]
Uiterlijk
De struisvogel is de grootste vogel ter wereld en behoort tot de groep ratieten, vogelsoorten die niet kunnen vliegen en die geen keel hebben in hun borstbeen. De struisvogel staat hoog op dikke, kale poten. Ze hebben een lange, gebogen nek. De mannelijke heeft een diepe zwarte verenkleur en heeft ook witte veren. De vrouwelijke heeft een stoffige bruine kleur en is kleiner dan de mannelijke. Ze staan op een hoogte van 2,6 meter en wegen 135 kg. Ze kunnen niet vliegen, maar zijn zeer snelle renners.
Dieet
De struisvogel heeft een dieet van gras, vetplanten, bessen, zaden en ook insecten. Een ongebruikelijke gewoonte die de struisvogel heeft, is dat hij kiezels slikt die helpen bij het vermalen van het voedsel dat hij heeft geconsumeerd.
Fokken
Ostrichen nestelen in rotaties. Territoriale mannetjes zullen vaak concurreren om het leggedeelte van een groep van 4 tot 5 kuikens. De paringdans van de struisvogels is vaak een vreemde en grappige gebeurtenis. Ze rennen rond en wapperen met hun vleugels. Struisvogels vormen gemeenschappelijke nesten die tot 60 eieren kunnen bevatten. Het gemiddelde gewicht van een struisvogel ei is ongeveer 1,8 kg. De mannetjes leggen de eieren 's nachts omdat ze zwart gevlekt zijn en de vrouwtjes leggen de eieren 's ochtends omdat ze lichtbruin gevlekt zijn.
Leefomgeving
De struisvogel is een vrij algemene en populaire vogel die in West-, Oost- en Zuid-Afrika woont. Ze worden vaak aangetroffen in beschermde reservaten in de oostelijke gebieden. Struisvogels geven de voorkeur aan droge en zeer open gebieden, zodat ze zonder veel hindernissen kunnen rennen.
Veelgestelde vragen
Wat eten struisvogels?
Strassencapriolen eten gras, zoutwaterplanten, bessen, zaden en insecten. Ze hebben ook de ongewone gewoonte steentjes in hun mond te stoppen, waarmee ze het voedsel dat ze gegeten hebben kunnen verteren.
Hoe kun je een mannelijke struisvogel van een vrouwelijke onderscheiden?
Naar kleur en grootte. De mannelijke heeft een diep zwart verenkleed met witte veren, terwijl de vrouwelijke een stoffige bruine kleur heeft en kleiner is dan de mannelijke.
Hoeveel eieren zitten er in een struisenvogelhuisje?
Tot 60. Straatvogels vormen gemeenschappelijke nesten en territoriële mannetjes strijden vaak om scharrelgroepen van 4–5 kippen. Tijdens hun paringdans rennen ze rond terwijl ze hun vleugels wapperen.
Waarom zit de mannelijke struisvogel 's nachts op de eieren?
Door hun zwarte veren delen struisvogels inkubation volgens kleur: de mannelijke struisvogel met zwarte veren zit 's nachts op de eieren, en de vrouwelijke struisvogel met lichtbruine veren zit ze 's ochtends op.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)