De Kaapse vogelstaart (Motacilla capensis) is een veel voorkomende en populaire vogel in Zuid-Afrika. Hij is lichtbruin met een donkerdere kop, rug en vleugels, zwarte poten en snavel en een kenmerkende zwarte driehoek over zijn borst. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, maar hij eet ook zandvliegen, teken, kleine vissen, slakken en knaagdieren.
Naam
Kaapse Kwikstaart
Uiterlijk
De Kaapse kwikstaart is een vrij algemene en populaire vogel in Zuid-Afrika. De kwikstaart heeft een lichtbruine vachtkleur. De bovenkant van hun lichaam, vleugels en hun kop zijn allemaal donkerder dan de basiskleur. Ze hebben zwarte tipveren op hun vleugels. Ze hebben zwarte poten en een zwarte snavel. De kwikstaart heeft ook een iconische zwarte bandana op zijn borst in de vorm van een zwarte driehoek.
Dieet
Het dieet van de kwikstaart bestaat uit insecten, maar ze zijn ook bekend om zich te voeden met zandvlooien, teken, kleine vissen, slakken en krabbetjes.
Fokken
De kustwajant is een monogame dier dat solitair broedt en in paren leeft gedurende meerdere broedseizoenen. De vrouwtje legt één tot vijf eieren in een nest dat zich bevindt in plaatsen zoals een gat in de muur, potplanten of bruggen. De eieren worden na 13 tot 15 dagen uitgebroed, waarna zowel de vrouwtje als het mannetje de kuikens 18 dagen voeden. Na 18 dagen verlaten de kuikens het nest. De kuikens worden vervolgens vrijgekocht en worden gedurende nog eens 20 tot 25 dagen door hun ouders gevoed, en zijn na ongeveer 44 dagen volledig onafhankelijk, zelden zelfs tot 60 dagen.
Gedrag
De Cape Wagtail is een tamelijk territoriaal dier dat felle aanvallen uitvoert op andere Wagtails die in zijn territorium komen. De Cape Wagtail is zo agressief dat men heeft vastgesteld dat het zelfs zijn eigen spiegelbeeld aanviel wanneer het deze zag. De Cape Wagtail bouwt vaak zijn nest uit zowel organische als synthetische materialen.
Veelgestelde vragen
Is de kustwajant territoriaal?
Ja. De Kaapse wajantengele kwartel valt felle aanvallen op andere wajantengele kwartels die in zijn territorium komen; hij is zo agressief dat hij bekend staat om zijn eigen afspiegeling aan te vallen wanneer hij deze ziet.
Waar bouwen de Cape Wagtailen hun nesten?
Kappewagels nestelen op plaatsen zoals gaten in muren, potplanten en bruggen en bouwen hun nesten zowel uit organische als synthetische materialen.
Hoeveel eieren legt een kustvink?
De vrouwtje legt één tot vijf eieren, die na 13 tot 15 dagen uitkomen. De kuikens worden vervolgens 18 dagen lang in het nest gevoed, waarna ze het verlaten.
Zijn de Cape Wagtailen monogam?
Ja. De Cape-wajantjes zijn monogam en leven in paren gedurende meerdere broedseizoenen. Ze zijn solitair nestelende vogels en zowel de mannelijke als de vrouwelijke voeden de kuikens.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)