De Afrikaanse havikarend (Aquila spilogaster) is een middelgrote havik met een witte borst en onderzijde met zwarte verticale strepen, een zwarte top en zwarte uiteinden aan zijn staart en vleugels. Het jaagt voornamelijk op vogels en vogelsoorten, die het meestal wegduwt. De paren jagen vaak samen: de een duwt het prooi weg, terwijl de andere de slagmacht uitvoert.
Naam
Afrikaanse kuifarend
Uiterlijk
De Afrikaanse kuifarend is een middelgrote vogel met een witte borst en onderkant. De basis van de staartpennen en het middengedeelte van de vleugelonderkant zijn ook wit van kleur. De punten van de staart en de vleugels, evenals de basis van de vleugels en de bovenkant van zijn lichaam zijn allemaal zwart. Hij heeft zwarte verticale strepen op zijn witte borst. Onvolwassen Afrikaanse kuifarenden zijn veel lichter dan volwassenen, met kleuren die lichtbruin en wit zijn.
Dieet
De Afrikaanse kuifarend jaagt voornamelijk met zijn poten. Ze zitten op een hoge zitstok en spotten hun prooi van wel een kilometer afstand. Het dieet van de Afrikaanse kuifarend bestaat voornamelijk uit vogels en hoendervogels, die ze meestal opjagen om ze te vangen. Ze jagen vaak in paren, waarbij de ene het opjagen doet en de andere de dodelijke slag toebrengt. Ook is bekend dat ze zich voeden met kleine zoogdieren en reptielen.
Fokken
Tijdens het broedseizoen zal het mannetje verschillende roepen en duiken uitvoeren en het vrouwtje zal zich dan omdraaien en haar klauwen tonen, terwijl het mannetje het vrouwtje bruidsschatten brengt. Het vrouwtje legt tussen april en augustus maximaal 2 eieren in een nest en broedt deze 43 dagen uit. Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn aanwezig bij de opvoeding en verzorging van de kuikens.
Gedrag
Afrikaanse haviksadelaars bouwen hun nesten op hoge plaatsen, zoals de boomtoppen en door de mens gemaakte structuren zoals hoogspanningsmasten. Hun nesten zijn over het algemeen groot en hebben de vorm van een groot platform. Van de nesten van Afrikaanse haviksadelaars is bekend dat ze tot wel 60 jaar gebruikt worden. Er is bekend dat het eerst uitgekomen kuiken het tweede kuiken zal verpletteren en doden als er niet genoeg voedsel beschikbaar is.
Veelgestelde vragen
Hoe ziet een Afrikaanse havikarend eruit?
Een volwassen Afrikaanse havikvogel heeft een witte borst en onderzijde met zwarte verticale strepen. De basis van de staart en het midden van de ondervleugel zijn wit, terwijl de vleugel- en staartpunten, de basis van de vleugels en de bovenkant van het lichaam zwart zijn. Jonge vogels zijn veel lichter, in lichtbruin en wit.
Wat eet de Afrikaanse havikarend?
De Afrikaanse havikarend eet voornamelijk vogels en wildvogels, die het meestal naar buiten haalt om ze te vangen. Het is ook bekend dat het kleine zoogdieren en reptielen eet.
Hoe jaagt de Afrikaanse havikarend?
De Afrikaanse havikvogel jaagt voornamelijk met zijn voeten. Hij zit op een hoge hoogte en kan prooi tot op een kilometer afstand zien. Parels jagen vaak samen; één vogel duwt de prooi naar voren, terwijl de andere de aanval uitvoert.
Waar nestelen Afrikaanse havikvogels?
Afrikaanse havikarendvleermuizen bouwen grote nesten in de vorm van een platform hoog in de bomen, in boomklimmen of op door mensen gemaakt bouwwerk zoals pijlers. Als er niet genoeg voedsel is, zal het eerste jong dat uitkomen de tweede vernietigen en doden.
Wanneer paren de Afrikaanse havikarenden?
De vrouwtjes leggen tussen april en augustus maximaal 2 eieren en leggen deze 43 dagen lang uit. Tijdens het paartijdseizoen roept de man de andere vrouwtjes aan, vliegt hij over hen heen en brengt hij haar partnerschapsgeschenken mee. Ze draait zich dan om om haar klauwen te laten zien. Beide ouders grootbrengen de kuikens.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)