De moerasmangoeste (Atilax paludinosus), ook watermangoest genoemd, is een stevige, donkerbruine mangoest van rivieren, stuwmeren en rietvelden in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara, waaronder Kruger. Hij leeft solitair, is vooral actief van de schemering tot in de nacht en eet voornamelijk krabben, daarnaast kikkers, vis en kleine knaagdieren. De IUCN beschouwt hem als niet bedreigd.
Naam
Waterraaf
Uiterlijk
De Afrikaanse civetkat heeft een totale lengte van 1000 mm en is robuust van postuur. De Afrikaanse civetkat weegt tot 4,2 kg. De Afrikaanse civetkat heeft een donkerbruine, waterdichte vacht met een lichter gekleurde neus. De Afrikaanse civetkat heeft een groot hoofd dat plaats biedt aan een groter brein. Het grotere brein geeft de Afrikaanse civetkat een verhoogde spiercontrole en tastgevoeligheid.
Dieet
Het dieet van de watermangoest bestaat voornamelijk uit krabben, garnalen, vis en af en toe kikkers. Op het land jagen ze op ratten, blauwe duikers en moeraskatten.
Fokken
De LiterMongoose baart na het einde van hun draagtijd een worp met 2 jongen. De LiterMongoose kan meer dan één worp per jaar baren. Er is weinig bekend over het seksuele gedrag van de LiterMongoose, behalve dat ze twee keer per jaar paren. Het vrouwtje bereidt een nest voor in een hol in moerassige gebieden.
Gedrag
Water Mangoesten hebben een solitair gedrag en zijn semi-aquatische nachtdieren. Deze dieren hebben vaste gewoontes en volgen duidelijk afgebakende, gladde paden naar rivieren en oeverlijnen, die vaak verborgen zijn door hoog gras en riet. Water mangoesten hebben een nogal vreemde manier om vogels te vangen. Ze gaan op hun rug liggen om te zonnebaden, waarbij hun felgekleurde anus naar buiten steekt en opvalt tussen de donkere vacht. Er wordt aangenomen dat de kleur vogels aantrekt om op de anus te pikken. Als de vogel dichtbij komt, zal de mangoeste de vogel bespringen. Mangoesten hebben een vreemd zelfverdedigingsmechanisme waarbij ze een vieze bruine vloeistof uit hun anaalklieren afscheiden als ze bedreigd of in het nauw gedreven worden.
Leefomgeving
Water mangoesten worden geassocieerd met rivieren, beken, estuaria en kustgebieden, evenals vleis en rietvelden.
Veelgestelde vragen
Wat eet een watermongoose?
Voornamelijk krabben, die het vaak uit het water haalt om ze te openen, plus kikkers, vissen, insecten en kleine knaagdieren.
Is de watermongoose bedreigd?
Nee. Het is op de Rode Lijst van de IUCN als 'Minstens kritisch bedreigd' aangemerkt en is wijdverbreid in het sub-Saharaanse Afrika, waar er permanente waterbronnen aanwezig zijn en een dichte vegetatie aanwezig is.
Wanneer kun je een watermongoose in het Kruger zien?
Zoek naar permanente rivieren en dammen met dikke rietstruiken, meestal na zonsondergang. Een begeleide nachtwandeling biedt je de beste kans om er een te spotten.
Hoeveel jongen heeft een watermanga?
Meestal twee tot drie per nest, na een dracht van ongeveer 69 tot 80 dagen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)