De grotere casseroet (Thryonomys swinderianus), ook wel de reusachtige casseroet genoemd, is een knaagdier dat nauw verwant is aan de konijnrat. In tegenstelling tot de meeste andere rattensoorten heeft deze een zeer gekruld haar op zijn rug en een rond gezicht. De grootste casseroeten bereiken een lengte van maximaal 720 mm. Ze leven langs rivierkanten en in moerassen waar ruw casseroogras groeit en een groot probleem kan vormen voor suikerrietbedrijven.
Naam
Groterietrat [Thryonomys swinderianus]
Uiterlijk
De Grote Rietrat is nauw verwant aan de stekelvarken, in tegenstelling tot de meeste andere rattensoorten die met elkaar verwant zijn. Reuzenrietpotten hebben zeer stekelige vacht op hun rug en hebben een rond gezicht, in tegenstelling tot ratten die een meer kenmerkend puntig of vierkant gezicht hebben. Sommige van de grotere Rietratten kunnen een lengte bereiken tot 720 mm.
Dieet
Gigantische cangoeroes graven en knagen met hun grote tanden, wat een geluid van tandenknarsen veroorzaakt. Net als alle knaagdieren blijven hun tanden voortdurend groeien en moeten ze constant op dingen knagen om ze te slijpen. Hoewel gigantische cangoeroes een groenere variatie prefereren, kunnen ze ook overleven op droge grassen in het hooggebergte dankzij speciale microben die helpen bij de spijsvertering in de achterste darm. Het vlees van de gigantische cangoeroes wordt beschouwd als een delicatesse en wordt beschouwd als beter dan konijnenvlees. Omwille hiervan wordt de gigantische cangoeroes gejaagd voor voedsel.
Fokken
Reuzenrietratten hebben een draagtijd van 153 dagen en krijgen twee worpen per jaar. Elke worp bevat 4 goed ontwikkelde jongen.
Leefomgeving
Gigantische cassemerhonden leven langs rivieren en in moerassen waar de hardere en grovere cassemerhazen groeien. Deze honden kunnen een groot probleem vormen voor boerderijen die cassemerhazen verbouwen, zoals suikerriet. Daarom kunnen deze dieren soms worden gezien tijdens een Kruger Park Safari evenals in de kampen en omgeving.
Waar kunnen ze gevonden worden?
Voornamelijk aangetroffen in KwaZulu-Natal en in andere delen van Zuid-Afrika, waaronder het highveld van Gauteng en de Noordelijke Provincie, evenals Mpumalanga. Een kleinere soort van de rietrat, de kleine rietrat, is te vinden in Mozambique en Zimbabwe. Geen heel veelvuldig gezicht in de Kruger Parkeren tijdens een Privé safari Kruger Park aangezien de omgeving niet goed geschikt is voor hen.
Veelgestelde vragen
Wat eten reusratten?
Caneratten bijten aan het gras met hun grote tanden en maken daarbij een harde geluid. Ze hebben de voorkeur voor groenere grassen, maar kunnen ook overleven op droge grassen in het hooggebergte dankzij speciale microben in de achterste darm die helpen bij de vertering. Net als alle knaagdieren groeien hun tanden voortdurend en worden ze door bijten gladgestreken.
Waar worden kakerozen gevonden in Zuid-Afrika?
De grotere casseroosratten worden vooral aangetroffen in KwaZulu-Natal en in andere delen van Zuid-Afrika, waaronder het hoogland van Gauteng, de Noordelijke Provincie en Mpumalanga. Een kleinere soort, de kleine casseroosrat, komt voor in Mozambique en Zimbabwe.
Zie je struisvogelratten in het Krugerpark?
Soms wel, maar de reusachtige rietrat is niet erg vaak te zien in het Krugerpark, omdat de omgeving daar niet geschikt is voor deze soort. Ze houdt zich liever aan rivierkanten en moerassen waar harde, ruwe rietgrassen groeien.
Eet mensen reusratten?
Ja — het vlees van de gigantische rietrat is een delicatesse en wordt beschouwd als beter dan het vlees van konijnen, dus wordt het dier gejaagd voor het eten.
Hoeveel baby's heeft een stafrat?
Een reusachtige reusrat brengt jaarlijks twee nesten voort na een dracht van 153 dagen. Elk nest bevat vier goed ontwikkelde jongen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)