Kruger safari-specialisten in Hazyview

Tripadvisor rating 5.0 of 5

5,0 van 3.465+ reizigers

Hartebeest van Lichtenstein

Vraag uw gratis offerte aan

De Lichtenstein’s hartebeest is een grote antilope met gewelfde schouders, een langwerpige kop, een hellend achterlijf en S-vormige hoorns bij beide geslachten. Het heeft een lengte van ongeveer 1,2 m bij de schouder. De stieren wegen ongeveer 200 kg en de koeien tot 180 kg, en zijn gekleed in een bruinachtige vacht met een donkerdere plek achter de hoef. Het is zeer zeldzaam in het wild. Kruger National Park.

Naam

Hartebeest van Lichtenstein

Uiterlijk

De Lichtensteins hartebeest is een grote antilopesoort met gebogen schouders, een langwerpige kop en een aflopende rug. Vrouwtjes kunnen tot 180 kg wegen en volwassen mannetjes kunnen 200 kg wegen. Deze enorme dieren hebben een schofthoogte van 1,2 meter. De vacht van de Lichtensteins hartebeest is geelbruin van kleur en heeft een donkerdere plek op de rug, achter de bult, die doet denken aan een zadel. De achterpoten, de onderkant van de staart en het stuitje zijn gebroken wit van kleur. De voorkant van de poten en de uiteinden van de staart zijn zwart. Op de flanken heeft de Lichtensteins hartebeest een zeer unieke donkerdere vlek die wordt veroorzaakt doordat het dier zijn kop tegen zijn flank wrijft. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben S-vormige hoorns die ongeveer dezelfde vorm hebben. De hoorns van het mannetje zijn dikker aan de basis.

Dieet

De hartebeest van Lichtenstein is een grazer die de voorkeur geeft aan het eten van overblijvend gras dat groeit tussen vers verbrande gebieden. Ze komen 's ochtends en 's middags tevoorschijn wanneer het koeler is.

Fokken

De grote hartebeesten hebben een draagtijd van 240 dagen, waarna één jong wordt geboren. Vrouwtjes krijgen over het algemeen een jong tussen augustus en september. Vrouwtjes proberen tegelijkertijd te kalven en dit wordt beschouwd als een anti-roofdier mechanisme. Vrouwtjes bereiken de geslachtsrijpheid met 16 maanden en de jongen worden na 12 maanden gespeend.

Gedrag

De kudden van Lichtensteins hartebeest bestaan uit ongeveer 10 leden. Een enkele stier kan tot 7 vrouwtjes hebben met al hun jongen. De jonge stieren worden na ongeveer 12 maanden uit de kudde verdreven en de vrouwtjes na 18 maanden. De territoriale stier zal zijn territorium en de vrouwtjes verdedigen tegen andere mannetjes en roofdieren, vooral tijdens de kalbperiode.

Leefomgeving

De Lichtensteinse Hartebeesten worden aangetroffen in grote open habitats met voldoende water waar ze zich kunnen afkoelen en drinken. Daarom komen ze alleen voor in gebieden met veel regenval. Ze zijn zeer zeldzaam in het Kruger Het is een nationaal park, maar het is zeker de moeite waard als je ze tegenkomt tijdens een wandeling. Kruger Park Safari.

Waar ze gevonden worden

In Zuid-Afrika komt de Lichtenstein’s Hartebeest alleen voor in een klein gebied in en rond het Kruger National Park. Men dacht dat het uitgestorven was, maar er zijn populaties gecreëerd en ze zijn verplaatst naar verschillende gebieden.

Veelgestelde vragen

Wat eet het hartebeest van Lichtenstein?

Het is een grazersoort die voorkomt in perenstruiken tussen onlangs verbrand terrein. Het komt ’s ochtends en ’s middags naar buiten om te eten, wanneer het koeler is.

Waar leeft de hartebeest van Lichtenstein?

In grote open habitats met voldoende water beschikbaar om te drinken en af te koelen, komt het dus alleen voor in gebieden met veel regenval. Het werd ooit verondersteld dat het uitgestorven was, maar populaties zijn in verschillende gebieden gevestigd en het aantal is sterk toegenomen.

Hoe groot is een kudde Lichtenstein’s hartebeest?

Ongeveer 10 dieren. Een enkele territoriaal fokdier kan tot 7 vrouwtjes met hun jongen hebben en verdedigt zijn territorium en vrouwtjes tegen andere mannetjes en roofdieren, vooral tijdens de melkperiode; de jonge fokdieren worden rond de 12e maand weggejaagd en de jonge vrouwtjes rond de 18e maand.

Wanneer doen Lichtensteins hartebeestjes een nest?

Vrouwtjes melken hun kalveren over het algemeen tussen augustus en september, waarbij ze één enkel kalf krijgen na een drachtduur van 240 dagen. Het melken op hetzelfde moment wordt beschouwd als een anti-doodsoorzaak voor roofdieren en de kalveren worden na 12 maanden weggedragen.

Waarom heeft het hartebeest van Lichtenstein donkere vlekken op zijn flanken?

De opvallende donkere vlek op de flanken is het gevolg van het feit dat het hartebeest zijn kop tegen zijn flanken wrijft. De rest van het vachtkleed is bruin, met witte achterpoten, een bruin ruggedeelte en de onderkant van de staart, en zwart op de voorpoten en de staartpunt.

Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)

Categorie

Categorie

Kruger versus Serengeti

Kruger vs Serengeti: Welke Afrikaanse safari moet u kiezen?

Waar ligt het Kruger National Park

Waar ligt het Kruger National Park? Locatie, grootte en hoe kom je daarheen

Koning Cheetah tegen Cheetah

Koning Cheetah tegen Cheetah: Wat maakt de koning Cheetah anders?

Kruger vs Pilanesberg

De Kruger vs Pilanesberg: Welke safari is geschikt voor u?

Kinderen meenemen op een Kruger safari

Kinderen meenemen op een Kruger-safari: leeftijdsgrenzen, kosten en informatie over gezinsplanning

Tripadvisor Travellers Choice Award 2026

Kurt Safari wint de Tripadvisor Travellers’ Choice Award 2026

Kruger Nachtsafari: Wat Je Moet Verwachten, Wat Je Zult Zien en Welke Pakketten Er Eén Bevatten

Kruger Nachtsafari: Wat Te Verwachten, Wat Je Zult Zien en Welke Pakketten Er Eén Bevatten

De Panoramaroute Complete Gids Voor Kruger Safari Reizigers

De Panorama Route: Volledige Gids voor Kruger Safarireizigers

Gerelateerde Safaris en Tours

Vind de juiste tour voor u

Meer artikelen zoeken

Accommodatie in het Kruger National Park

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies om uw ervaring op deze website te verbeteren. U kunt kiezen welke soorten cookies u wilt toestaan ​​en uw voorkeuren op elk moment wijzigen. Het uitschakelen van cookies kan van invloed zijn op uw ervaring op deze website. U kunt meer te weten komen door ons Cookiebeleid te bekijken.

WhatsApp-aanvraag

Vertel ons over uw safari

Een paar gegevens, zodat de juiste adviseur u meteen kan helpen. Uw telefoonnummer is niet nodig: WhatsApp geeft dat door.

We antwoorden via WhatsApp van 07:00 tot 17:00 uur (Zuid-Afrikaanse tijd), zeven dagen per week.

We gebruiken deze gegevens alleen om uw aanvraag te beantwoorden. Privacybeleid