De Lichtenstein’s hartebeest is een grote antilope met gewelfde schouders, een langwerpige kop, een hellend achterlijf en S-vormige hoorns bij beide geslachten. Het heeft een lengte van ongeveer 1,2 m bij de schouder. De stieren wegen ongeveer 200 kg en de koeien tot 180 kg, en zijn gekleed in een bruinachtige vacht met een donkerdere plek achter de hoef. Het is zeer zeldzaam in het wild. Kruger National Park.
Naam
Hartebeest van Lichtenstein
Uiterlijk
De Lichtensteins hartebeest is een grote antilopesoort met gebogen schouders, een langwerpige kop en een aflopende rug. Vrouwtjes kunnen tot 180 kg wegen en volwassen mannetjes kunnen 200 kg wegen. Deze enorme dieren hebben een schofthoogte van 1,2 meter. De vacht van de Lichtensteins hartebeest is geelbruin van kleur en heeft een donkerdere plek op de rug, achter de bult, die doet denken aan een zadel. De achterpoten, de onderkant van de staart en het stuitje zijn gebroken wit van kleur. De voorkant van de poten en de uiteinden van de staart zijn zwart. Op de flanken heeft de Lichtensteins hartebeest een zeer unieke donkerdere vlek die wordt veroorzaakt doordat het dier zijn kop tegen zijn flank wrijft. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben S-vormige hoorns die ongeveer dezelfde vorm hebben. De hoorns van het mannetje zijn dikker aan de basis.
Dieet
De hartebeest van Lichtenstein is een grazer die de voorkeur geeft aan het eten van overblijvend gras dat groeit tussen vers verbrande gebieden. Ze komen 's ochtends en 's middags tevoorschijn wanneer het koeler is.
Fokken
De grote hartebeesten hebben een draagtijd van 240 dagen, waarna één jong wordt geboren. Vrouwtjes krijgen over het algemeen een jong tussen augustus en september. Vrouwtjes proberen tegelijkertijd te kalven en dit wordt beschouwd als een anti-roofdier mechanisme. Vrouwtjes bereiken de geslachtsrijpheid met 16 maanden en de jongen worden na 12 maanden gespeend.
Gedrag
De kudden van Lichtensteins hartebeest bestaan uit ongeveer 10 leden. Een enkele stier kan tot 7 vrouwtjes hebben met al hun jongen. De jonge stieren worden na ongeveer 12 maanden uit de kudde verdreven en de vrouwtjes na 18 maanden. De territoriale stier zal zijn territorium en de vrouwtjes verdedigen tegen andere mannetjes en roofdieren, vooral tijdens de kalbperiode.
Leefomgeving
De Lichtensteinse Hartebeesten worden aangetroffen in grote open habitats met voldoende water waar ze zich kunnen afkoelen en drinken. Daarom komen ze alleen voor in gebieden met veel regenval. Ze zijn zeer zeldzaam in het Kruger Het is een nationaal park, maar het is zeker de moeite waard als je ze tegenkomt tijdens een wandeling. Kruger Park Safari.
Waar ze gevonden worden
In Zuid-Afrika komt de Lichtenstein’s Hartebeest alleen voor in een klein gebied in en rond het Kruger National Park. Men dacht dat het uitgestorven was, maar er zijn populaties gecreëerd en ze zijn verplaatst naar verschillende gebieden.
Veelgestelde vragen
Wat eet het hartebeest van Lichtenstein?
Het is een grazersoort die voorkomt in perenstruiken tussen onlangs verbrand terrein. Het komt ’s ochtends en ’s middags naar buiten om te eten, wanneer het koeler is.
Waar leeft de hartebeest van Lichtenstein?
In grote open habitats met voldoende water beschikbaar om te drinken en af te koelen, komt het dus alleen voor in gebieden met veel regenval. Het werd ooit verondersteld dat het uitgestorven was, maar populaties zijn in verschillende gebieden gevestigd en het aantal is sterk toegenomen.
Hoe groot is een kudde Lichtenstein’s hartebeest?
Ongeveer 10 dieren. Een enkele territoriaal fokdier kan tot 7 vrouwtjes met hun jongen hebben en verdedigt zijn territorium en vrouwtjes tegen andere mannetjes en roofdieren, vooral tijdens de melkperiode; de jonge fokdieren worden rond de 12e maand weggejaagd en de jonge vrouwtjes rond de 18e maand.
Wanneer doen Lichtensteins hartebeestjes een nest?
Vrouwtjes melken hun kalveren over het algemeen tussen augustus en september, waarbij ze één enkel kalf krijgen na een drachtduur van 240 dagen. Het melken op hetzelfde moment wordt beschouwd als een anti-doodsoorzaak voor roofdieren en de kalveren worden na 12 maanden weggedragen.
Waarom heeft het hartebeest van Lichtenstein donkere vlekken op zijn flanken?
De opvallende donkere vlek op de flanken is het gevolg van het feit dat het hartebeest zijn kop tegen zijn flanken wrijft. De rest van het vachtkleed is bruin, met witte achterpoten, een bruin ruggedeelte en de onderkant van de staart, en zwart op de voorpoten en de staartpunt.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)