De reusachtige Afrikaanse buikrat is een grote, strikt nachtelijke knaagdier met lange, dikke grijze haren, een lange, witte staart en neushoorns die het gebruikt om voedsel naar zijn nest te brengen; de soort die in Zuid-Afrika voorkomt is Cricetomys ansorgei. De volwassenen zijn ongeveer 750 mm lang van neus tot staarttip en de rat wordt slechts in zeldzame gevallen gezien. Kruger National Park.
Naam
Afrikaanse reusachtige rat met zakken [Cricetomys ansorgei], ook wel de zuidelijke reusachtige rat met zakken genoemd. Eerder werd deze soort beschouwd als de Gambische reusachtige rat [Cricetomys gambianus], maar nu is ze een aparte soort.
Uiterlijk
De Afrikaanse Reuzenrat heeft een lichaam bedekt met lang dik grijs haar met een iets wittere ondervacht. Hij heeft een lange staart met een witte punt en lange donkere snorharen. Het volwassen dier meet ongeveer 750 mm van de staartpunt tot de neus, met een staart van 410 mm. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een donkere ring rond hun ogen. Het mannetje weegt 1,3 kg en het vrouwtje 1,2 kg.
Dieet
De Afrikaanse reuzenslaper, net als andere ratten, is een alleseter en eet een breed scala aan voedsel. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit fruit, insecten en groenten. Hij kan voedsel dragen in gespecialiseerde wangzakken, die hij gebruikt om voedsel naar zijn nest te brengen.
Fokken
Afrikaanse reusratten paren meestal in de zomermaanden. Na een drachtduur van ongeveer 27 dagen worden er 2 tot 4 jongen per nest geboren. Na 6 weken verlaten de jonge dieren het nest om te eten en verlaten ze het nest volledig na 3 maanden.
Gedrag
Afrikaanse reusratten zijn buiten de paringstijd zeer eenzame dieren. Ze zijn strikt nachtdieren die zijn aangepast aan bossen en wouden met een gemiddeld neerslagniveau van 800 mm per jaar.
Locatie
Er zijn verschillende soorten in deze knaagdierensoort, waarvan de Cricetomys ansorgei voorkomt in Zuid-Afrika. Deze knaagdieren zijn alleen te vinden in het noordoosten van het land (Limpopo en het noordoostelijke KwaZulu-Natal) en in zeldzame gevallen in het Kruger Nationaal Park tijdens Kruger Park Safaris, en de omliggende gebieden.
Notities
Deze reuzenkoeskoesen worden getraind om landmijnen te ruiken en zijn veel goedkoper in onderhoud. Ze zijn sneller en efficiënter getraind dan honden. Deze ratten kunnen een plaag worden in gebieden waar veel afval wordt gedumpt, zoals vuilstortplaatsen, nederzettingen en in de buurt van waterbronnen.
Veelgestelde vragen
Hoe groot is een gigantische Afrikaanse struisvogelrat?
De volwassenen zijn ongeveer 750 mm lang van de neus tot aan de punt van de staart, waarvan de staart ongeveer 410 mm is. De mannetjes wegen ongeveer 1,3 kg en de vrouwtjes ongeveer 1,2 kg, en beide geslachten hebben een donkere ring rond hun ogen.
Wat eten reusachtige Afrikaanse struisvogels?
Ze zijn omnivoörs die een breed scala aan voedsel eten, voornamelijk fruit, insecten en groenten. Speciale zakjes in hun kin zorgen ervoor dat ze voedsel naar het nest kunnen brengen.
Hoe worden reusachtige ratten voortgebracht?
Ze broeden meestal tijdens de zomermaanden. Na een drachtduur van ongeveer 27 dagen worden er per nest 2–4 jongen geboren; de jongen beginnen om 6 weken oud al te gaan zoeken naar voedsel en verlaten het nest volledig rond de 3e maand.
Worden reusachtige ratten met een zak gebruikt om mijnen op te sporen?
Ja — reusachtige Afrikaanse ratten die in een zak zitten, zijn getraind om mijnen op te sporen. Ze zijn veel goedkoper in onderhoud dan honden en ze zijn sneller te trainen en efficiënter.
Waar wonen reusachtige Afrikaanse buikratten?
Cricetomys ansorgei komt voor in Zuid-Afrika en komt in zeldzame gevallen voor in het Kruger National Park en omgevingen daarbuiten. Het is een solitair dier dat is aangepast aan het woud en bossen met een gemiddeld neerslagniveau van ongeveer 800 mm per jaar. Het kan een probleem vormen in de buurt van stortplaatsen, nederzettingen en waterbronnen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)