De blauwe wildebeest (Connochaetes taurinus) is een grote rundsoort met donkere verticale strepen op een zilver-grijs vacht, een lange zwarte manen aan zijn rug en een zwarte baard die zich van de kin tot de keel uitstrekt. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben korte gebogen hoorns en blauwe wildebeest zijn overvloedig te vinden op de savanne van de Kruger National Park.
Naam
Blauwe gnoe
Uiterlijk
De blauwe gnoes is een grote rundsoort met donkere verticale strepen langs zijn zilvergrijs haar. Hij heeft een kenmerkend lange zwarte manen op zijn rug en een zwarte baard die van zijn kin tot zijn keel loopt. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke gnoes hebben een reeks korte, gebogen hoorns. De mannetjes zijn veel groter dan de vrouwtjes, met een gewicht van ongeveer 250 kg en een lengte van ongeveer 1,45 m bij de schouder.
Fokken
Blauwe gnoes planten zich slechts één keer per jaar voort. Elke koe werpt een enkele kalf en deze zijn al voldoende ontwikkeld om te kunnen rennen en zich te verplaatsen met de kudde.
Gedrag
De gnoes hebben een geoptimaliseerde overlevingsstrategie ontwikkeld waarbij ze migreren naar plaatsen waar het voedsel in overvloed is wanneer het voedsel schaars is. De migratie van gnoes in de Serengeti is een van de grootste landmigraties op de planeet. Elk jaar trekken ongeveer 1,3 miljoen individuen eropuit. Bulls zijn zeer territoriaal en behouden hun territorium goed.
Waar kunnen ze gezien worden?
Blauwe gnoes zijn inheems in de savanne en komen veel voor in de Kruger Nationaal Park tijdens Privé Safaris en ook tijdens Kruger Day Safaris. Deze verbazingwekkende dieren zijn ook te vinden in enkele landen ten noorden van Zuid-Afrika. Het aantal van deze dieren is afgenomen door het plaatsen van hekken die het aantal instinctieve migraties beperken.
Interessante opmerkingen
De blauwe gnoes kent vijf bekende ondersoorten in Afrika;
Blouwildebees – Gestreepte gnoe of blauwe gnoes
Connochaetes taurinus albojubatus Oostelijke witbaardgnoe
Connochaetes taurinus mearnsi – Westelijke witbaardig wildebeest
Connochaetes taurinus cooksoni Cookson's Gnoes
Blaassem okapi – Nyassaland Gnoe
Veelgestelde vragen
Hoeveel weegt een blauwe gnoes?
Mannelijke blauwe wildebeest wegen ongeveer 250 kg en zijn veel groter dan vrouwtjes. De mannetjes zijn zeer territoriaal en behouden hun territorium goed.
Migreren de blauwe wildebeesten?
Ja — wanneer er te weinig voedsel beschikbaar is, trekken de blauwe wildebeest naar plaatsen waar er meer voedsel beschikbaar is. Het hekwerk beperkt nu deze instinctieve migratie, en als gevolg daarvan is het aantal populaties afgenomen.
Hoe broeden blauwe wildebeestjes?
De blauwe wildebeesten broeden slechts één keer per jaar en elke koe brengt één kalf ter wereld. De kalveren zijn al zo ontwikkeld dat ze kunnen rennen en zich met het kuddeverband kunnen bewegen.
Hoeveel ondersoorten van de blauwe wildebeest zijn er?
Er zijn vijf bekende ondersoorten: de gebrokeerde gnu of blauwe wildebeest (Connochaetes taurinus taurinus), de oostelijke witte-gespierde wildebeest, de westelijke witte-gespierde wildebeest, de Cookson’s wildebeest en de Nyassaland wildebeest.
Waar anders kunnen blauwe wildebeesten worden gevonden?
Naast het Kruger National Park komen blauwe wildebeesten voor in enkele landen ten noorden van Zuid-Afrika. Ze komen oorspronkelijk uit de savanne.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)