Warthogs (Phacochoerus africanus) zijn sterke dieren die nauw verwant zijn aan de varkensfamilie en tot de meest geliefde dieren behoren. Kruger National Park, Deze dieren, bekend om hun staart die recht omhoog in de lucht staat, hebben grote, vlakke hoofden en vier scherpe tanden die tot 25 cm kunnen worden. Ze leven meestal in familieverband en wegen 45–70 kg voor vrouwtjes en 60–100 kg voor mannetjes.
Het bekijken van een familiegroep knobbelzwijnen die rondscharrelt en wroet in het zand, op hun “knieën” zoekend naar een snack, is een van de schattigste bezienswaardigheden die je kunt tegenkomen tijdens een Kruger dagtocht.
Hun wetenschappelijke naam is Phacochoerus Africanus, maar staan bekend onder de naam Mantelzwijn, vanwege de vier wratachtige uitsteeksels op hun gezicht. De lokale Zuid-Afrikanen noemen ze een “Aardvarken”, wat “Varken van de vlakten” betekent.
Wrattezwijnen, vereeuwigd door Hollywood, behoren tot de meest geliefde dieren in het Kruger National Park en staan erom bekend dat ze met hun staart recht omhoog rennen!
Gezinsleven
Wrattenzwijnen worden meestal aangetroffen in familiegroepen en overdag besteden ze hun tijd aan het zoeken naar voedsel. Terwijl ze naar voedsel foerageren, knielen wrattenzwijnen op hun voorknieën. Vrouwelijke wrattenzwijnen wegen tussen 45 en 70 kg, terwijl mannelijke wrattenzwijnen tussen 60 en 100 kg kunnen wegen. Wrattenzwijnen zijn nauw verwant aan de varkensfamilie en zijn niet de mooiste dieren van de Kruger Nationaal Park. Warthogs hebben een sterke bouw, grote vlakke hoofden die lijken te zijn voorzien van “wartjes” en vier scherpe klauwen die een lengte van 25 cm kunnen bereiken. De “wartjes” bestaan eigenlijk uit bot en kraakbeen en dienen ter bescherming van het gezicht tijdens gevechten. Hoewel Warthogs geen haar hebben, zien ze er op een naaste blik eruit alsof ze dunne, ruwe haren hebben die dikker zijn op hun rug.
Wrattenzwijnen kunnen de droge maanden zonder water doorstaan, maar als er water beschikbaar is, dompelen wrattenzwijnen zich graag onder om af te koelen. Ze genieten ook van een modderbad, omdat ze dan geen last hebben van insecten op hun huid en het werkt als zonnebrandcrème. Door hun spaarzame beharing zijn wrattenzwijnen een paradijs voor insecten, en wanneer de modder droogt en van hun huid valt, vallen de vervelende insecten er ook af. Vogels, die wrattenzwijnen helpen in hun strijd tegen insecten, worden ook gezien terwijl ze op de rug van het wrattenzwijn meerijden en onderweg insecten eten.
Hoewel warthogs er woest uit zien, zijn het eigenlijk rustige dieren die alleen maar hun eigen werk doen: grassen of wortels zoeken om te eten. Warthogs eten voornamelijk planten maar zullen ook vlees oprapen als de gelegenheid zich voordoet. Volwassen warthogs worden gegeten door leeuwen, luipaarden, hyena’s, cheetahs en krokodillen. Wanneer een warthog wordt geschrokken of zich bedreigd voelt, zijn ze verrassend snelle renners.
De Af en Toe Sociale Wezens
Wratten zwijnen leven in holen en hoewel ze prima in staat zijn om zelf holen te graven, nemen ze meestal lege aardvarkenhollen in gebruik. Hun holen worden gebruikt om hun jongen groot te brengen en ook als veilige plek om naartoe te vluchten wanneer ze worden achtervolgd door roofdieren. Bij het betreden van een hol jagen moeder wratten zwijnen hun jongen eerst naar binnen en dan meestal achteruit, zodat ze hun slagtanden kunnen gebruiken om de ingang te bewaken.
Wrattezwijnen kunnen in drie hoofdgroepen worden aangetroffen.
- Matriarchale groep – Deze groep bestaat uit volwassen vrouwtjes en hun jongen
- Eenzame zwijnen
- Bachelor Groepen
Biggetjes worden opgevoed door de vrouwtjes. Mannetje wrattenzwijn Ze associëren zelden met vrouwtjes buiten het paringsseizoen. Wanneer de vrouwtjes in het paringsseizoen zijn, zijn de Warthogs promiscuze dieren en paren zowel mannelijke als vrouwelijke dieren met meerdere verschillende partners. De vrouwtjes bevallen na een drachtperiode van ongeveer vijf tot zes maanden en kunnen tot acht jongen krijgen.
In het wild leven wrattenzwijnen tot 15 jaar. Hoewel wrattenzwijnen geen bedreigde diersoort zijn, neemt hun aantal af als gevolg van illegale jacht en stroperij.
Klaar om de Kruger te bezoeken en dit leuke en vaak pittige beestje te zien? Boek uw Kruger dagtocht met Kurt Safari!
Veelgestelde vragen
Waarom worden warthogs ook wel warthogs genoemd?
Warthogs zijn vernoemd naar de wratachtige uitsteeksels op hun gezicht. Deze “wratten” bestaan eigenlijk uit bot en kraakbeen en beschermen het gezicht tijdens gevechten. Zuid-Afrikanen noemen de warthog ook “vlakvark”, wat “varken van de vlakke gebieden” betekent.
Wat eten warthogs?
Warthogs eten voornamelijk vegetatie, zoals gras en wortels, maar zullen ook vlees oprapen als de gelegenheid zich voordoet. Tijdens het zoeken naar voedsel knielen ze op hun voorpoten en de familiegroepen brengen het grootste deel van de dag door met het zoeken naar voedsel.
Waarom rollen warthogs in modder?
Een modderbad houdt insecten weg van de dunbehaarde huid van een warthog en fungeert als zonnebrandcrème; wanneer het modder droogt en eraf valt, gaan de insecten mee. Warthogs houden ook van het onderdompelen in water om af te koelen.
Wat zijn enkele leuke feiten over warthogs?
Warthogs kunnen gedurende meerdere maanden in het droge seizoen zonder water leven. Vogels rijden op hun rug en eten insecten. Ze trekken meestal naar lege aardvarkendennen. Een moeder sleept haar jong naar binnen, voordat ze zich terugtrekt om de ingang met haar tanden te bewaken.
Hoe lang leven warthogs?
Warthogs leven tot 15 jaar in het wild. De vrouwtjes voeden de biggen en kunnen tot acht biggen hebben in een nest, terwijl de mannetjes zelden contact maken met vrouwtjes buiten het paringseizoen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)
