De oribi (Ourebia ourebi) is een sierlijke antilope met lange, slanke poten en nek, ovale oren, een bruine vacht en een witte onderkant. Rammen wegen 14 kg en zijn slechts 600 mm hoog bij de schouder. Oribi leven op vlakke gebieden, bergweidegebieden, lichte bossen, graslanden en overstromingsgebieden, en wanneer ze worden aangevallen, nemen ze een unieke staartgeluidspositie aan, gevolgd door een verticale sprong.
Naam
Oribi [Ourebia ourebi]
Uiterlijk
Deze antilopen zijn nogal gracieus, met lange slanke poten en nek. Hun oren zijn ovaalvormig met een bruine vacht en een witte onderkant. De mannetjes wegen 14 kg en zijn slechts 600 mm hoog op de schouder. Bij gevaar nemen ze een unieke "stotting" houding aan, gevolgd door een verticale sprong.
Dieet
Oribi's zijn over het algemeen graziers die af en toe ook kunnen bosjes grazen. Het is niet afhankelijk van een gratis waterservice.
Fokken
Oribi's zijn seizoensgebonden fokkers met een geboortetop in november en december. Hun drachtperiode duurt ongeveer 200 dagen, waarna een enkel kalf wordt geboren. De kalveren worden enkele maanden verborgen gehouden voor de buitenwereld, waar de moeder terugkeert om haar nageslacht te zogen.
Gedrag
Deze antilopen leven in monogame groepen die bestaan uit een ram en 2 ooien. Deze groepen zijn territoriaal en verdedigen hun territoria actief. Dominante rammen jagen de jonge rammen weg uit de groep, maar jonge ooien blijven bij de familiegroep.
Leefomgeving
Oribi's leven in verschillende habitats, waaronder vlaktes, berggraslanden, licht struikgewas, graslanden en uiterwaarden. Oribi's worden vaak gezien tijdens een Kruger Park Safari.
Veelgestelde vragen
Hoe groot is een oribi?
Een oribi ram weegt 14 kg en staat op de schouder slechts 600 mm hoog. Het is een slankantilope met lange poten en een lange nek, ovale oren, een bruine vacht en een witte onderkant.
Wat eten oribi?
Oribis zijn over het algemeen grazers, maar ze kunnen ook af en toe prooien verzamelen. Ze zijn niet afhankelijk van een bron van schoon water.
Hoe paren oribi's?
Oribis zijn seizoensgebonden voortplanters, met een piek in de geboorteperiode in november en december. Na een drachtduur van ongeveer 200 dagen wordt een enkel lam geboren. Het wordt enkele maanden verborgen gehouden en de moeder gaat terug om het te voeden.
Leefden oribi in groepen?
Ja. Oribi leven in kleine groepen bestaande uit een ram en twee ewes. Dominante rammen verdrijven jonge rammen uit de groep, maar de jonge ewes blijven bij de familiegroep.
Waar leven oribi?
Oribis leven in een verscheidenheid aan leefgebieden, waaronder vlakke gebieden, bergachtige graslanden, lichte bossen, graslanden en overstromingsgebieden. Hun groepen zijn territoriaal en zullen actief hun territoria verdedigen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)