De Kaapse haas (Lepus capensis), ook wel de bruine haas genoemd, is een haas met lichtbruin vacht en lange oren die altijd rechtop staan. En wat ongewoon is, is dat de vrouwtjes iets groter zijn dan de mannetjes. Ze leeft in droge gebieden in Zuid-Afrika, Botswana en Centraal-Namibië en in de Kruger National Park Het kan worden waargenomen in de drogere noordelijke gebieden.
Naam
Kaapse haas of bruine haas [Lepus capensis]
Uiterlijk
In tegenstelling tot andere dieren is het vrouwtje iets groter dan het mannetje. Het vachtkleed van de Kaapse haas is lichtbruin van kleur. Een kenmerkend kenmerk van de Kaapse haas zijn de lange oren die altijd rechtop staan. Een manier om de Kaapse haas te onderscheiden van de Struikhaas is de kleinere grootte.
Dieet
Afhankelijk van wat er beschikbaar is, leeft de Kaapse haas van gras of van takken en bladeren. De hazen eten de zachte uitwerpselen die ze overdag uitscheiden en 's nachts scheiden ze harde keutels uit.
Fokken
De Kaapse haai broedt het hele jaar door, maar het hoogste aantal nesten vindt meestal plaats tijdens het regenseizoen. Na een drachtduur van 42 dagen legt de haai tot drie jongen. De jongen wegen ongeveer 100 gram en zijn bij de geboorte al volledig behaard. Hun ogen zijn bij de geboorte open en ze kunnen al snel daarna bewegen.
Gedrag
Over het algemeen solitaire dieren, reizen de vrouwtjes meestal alleen, tenzij ze bronstig zijn, dan worden ze meestal gevolgd door meerdere mannetjes. Ze geven de voorkeur aan open, droog terrein met open grasvelden.
Waar zou je ze kunnen vinden?
De Kaapse Haas komt voor in droge gebieden van Zuid-Afrika. Ze komen ook voor in Botswana en de centrale gebieden van Namibië. Gedurende een Kruger National Park Safari, je kunt ze spotten in de meer droge gebieden van het Park in het Noorden.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een kaperhaas en een struikhaas?
De Kaapse haas is kleiner dan de struchhaas, wat een manier is om ze van elkaar te onderscheiden. De Kaapse haas heeft een lichtbruine vacht en houdt van open, droog terrein met open plekken van gras.
Wat eet een kusthaas?
Afhankelijk van wat beschikbaar is, is de Kaapse haas een grazer of een browser. Daarnaast eet het ook de zachte fecale pellets die het overdag uitstoot, terwijl het 's nachts harde pellets uitstoot.
Hoeveel baby's heeft een Kaapse haas?
Tot 3 leverets, geboren na een drachtduur van 42 dagen. De jonge weegt ongeveer 100 gram en is bij de geboorte volledig bevolkt met vacht; de kaperhaas broedt het hele jaar door, met een piek in de geboortecijfers tijdens het regenseizoen.
Zijn de kaperhazen solitair dieren?
Ja — Kaapse hazen zijn over het algemeen eenzame dieren en de vrouwtjes reizen meestal alleen. Wanneer een vrouwtje in de menstruele cyclus is, wordt ze echter meestal vergezeld door meerdere mannetjes.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)