De caracal (Caracal caracal) is een sterke, geheime wilde kat die over heel Zuid-Afrika voorkomt. Hij wordt gekenmerkt door zijn roodachtige vacht en zwarte oren met lange pluimen die uit de punten komen. Hij is meestal nachtdier, maar jaagt ook in de schemeringstijd. De beste kans om er een te zien is tijdens het daglicht. Kruger De parksafari vindt plaats in de namiddag.
Naam
Caracal [Caracal caracal]
Uiterlijk
De caracal heeft een roodachtige vacht met grijze highlights. Hij heeft een crèmekleurige buik met zeer vage oranje vlekken. De oren van de caracal zijn zwart met lange pluizen die uit de topjes van de oren steken. De caracal heeft een gespierd lichaam dat hem met grote kracht laat bewegen. Hij heeft brede poten die hem helpen om geruisloos te bewegen.
Dieet
De caracal is voornamelijk een nachtelijke jager, maar kan ook jagen in de schemering. De caracal zal niet alleen proberen dieren zoals klipspringers en hazen te vangen, maar ook vogels. De caracal is snel en sterk voor zijn grootte, waardoor het veel gemakkelijker is om mierenratten, Jerboas, rotshyraks en eekhoorns te vangen. De caracal kan krachtige sprongen maken vanuit een zittende positie. Door in de lucht te springen, kunnen ze vogels gemakkelijk uit de lucht vangen.
Fokken
Caracals hebben geen vast broedseizoen en kunnen het hele jaar door fokken, en het vrouwtje staat erom bekend met drie mannetjes te paren. De grootte van het nest varieert tussen 1 tot 6 kittens. Na een draagtijd van 78 dagen. De kittens kunnen elke dag 21 gram aankomen en bereiken op 17 maanden een volwassen leeftijd.
Gedrag
De karakal is een dier dat voornamelijk nachtactief is en een zeer geheimzinnig leven leidt. De karakal is een zeer agressief dier. Ze worden bejaagd door boeren omdat ze een plaag zijn die het vee van de boer aanvalt. Doordat de karakal bejaagd wordt door boeren, is hij nog schuwer geworden. Je beste kans om een karakal te spotten tijdens een Kruger Park Safari om naar binnen te gaan in de goedemiddag.
Leefomgeving
De caracal kan worden aangetroffen in beboste gebieden en droge savannegebieden. Ze kunnen ook leven in ruige en bergachtige gebieden tot 3000 meter boven zeeniveau. De caracal kan, net als andere katten die droge en dorre gebieden als thuis hebben, lange tijd zonder water overleven. De caracal kan echter wel wat vocht uit zijn prooi halen.
Waar kun je ze vinden?
Caracals kunnen overal in Zuid-Afrika voorkomen en geven de voorkeur aan open ruimtes in beboste savannes.
Veelgestelde vragen
Hoe kun je een caracal identificeren?
Zoek naar een roodachtig vacht met grijze highlights, een crèmekleurige buik met zeer zwakke oranje vlekken en zwarte oren met lange pluimen aan de uiteinden. De caracal heeft een gespierde lichaamsbouw en brede poten die het helpen rustig te bewegen.
Wat eet een caracal?
Caracals jagen op dieren zoals klipspringers, hazen, zandratten, jerboas, rotshyraks en eekhoorns, maar ook op vogels. Sterk en snel voor zijn grootte kan een caracal opspringen en vogels uit de lucht vangen.
Waarom zijn caracals zo moeilijk te zien?
Caracals zijn meestal nachtdieren en leven een zeer geheimzinnig leven. Landbouwers jagen ze als plaagdieren omdat ze vee aanvallen, waardoor de caracal nog ondoorgrondelijker wordt.
Waar wonen caracals?
Caracals komen overal in Zuid-Afrika voor en houden voorkeur voor open gebieden in beboste savannes. Ze leven ook in droge savannes en ruige berggebieden tot 3.000 m boven zeeniveau, en kunnen lang zonder water overleven door wat vocht uit hun prooi te halen.
Hoeveel kittens heeft een caracal?
Een caracal-nest heeft tussen één en zes kittens, die na een drachtduur van 78 dagen worden geboren. Caracals hebben geen vaste broedseizoen en kunnen het hele jaar door paren.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)