De eland (Taurotragus oryx) is een grote antilope die voorkomt in veel wildreservaten in Zuid-Afrika, waaronder Kruger National Park. Het dier is ongeveer 1,7 m hoog bij de schouder. De mannetjes wegen ongeveer 900 kg en de vrouwtjes ongeveer 450 kg. Het beige vachtdek zit bekleed met lichte verticale strepen aan de zijkanten en een donkerbruine streep loopt van de kop tot aan de staart.
Naam
Eland [Taurotragus oryx]
Uiterlijk
De Eland is een vrij grote antilope die 1,7 meter hoog is op schouderhoogte en een gewicht heeft van een verbazingwekkende 900 kg. Het vachtpatroon van de Eland is een beige kleur die zich over de gehele rug uitstrekt, beginnend bij de nek. De onderkant van het vachtpatroon is een veel lichtere kleur dan de hoofdkleur. De nek van de Eland is grijsder in kleur dan de beige kleur van het vachtpatroon. De Eland heeft een donkerbruine streep die zich van het hoofd tot aan de staart uitstrekt. Er is een lichte bult op de schouders en de nek kromt zich naar achteren na de bult. De vrouwtjes zijn veel kleiner dan de mannetjes en wegen 450 kg. De mannetjes hebben een haarloze plek op het voorhoofd die een donkerdere kleur heeft dan de hoofdkleur. Een kenmerk van de Eland is de zwakke strepen die verticaal langs de zijkanten lopen.
Dieet
De eland is een grazende dierensoort die verschillende plantensoorten kan eten. De eland kan wel een tijdje zonder bron van open water leven, maar moet dan terugvallen op komkommer en tsama-bessen om zijn dorst te lessen.
Fokken
Er is geen broedseizoen voor Elanden, maar er zijn meldingen die een toename van het aantal kalveren in specifieke maanden laten zien. De draagtijd van een Eland is 9 maanden waarbij een enkel kalf wordt geboren. Het kalf kan enkele uren na de geboorte met de kudde meereizen en rennen.
Gedrag
Een zeer interessante eigenschap van elanden is dat ze een kweekplaats voor kalveren hebben. Wanneer de kudde wordt bedreigd, verzamelen alle kalveren en drachtige koeien zich samen en vormen de mannetjes een beschermende muur voor hen. Elanden zijn nomadisch en dominante elanden zijn niet territoriaal als het gaat om land, maar zijn zeer territoriaal als het gaat om vrouwelijke dieren die in de eisprong zijn.
Leefomgeving
Eland hebben verschillende leefgebieden waar ze het liefst verblijven. Dit varieert van de lichte bossen in KwaZulu Natal, de lichte savannegebieden ten noorden van de rivier de Orange, tot semi-woestijngebieden of graslanden. De eland eet voeding die wordt opgenomen door het plantenmateriaal en zorgt zo voor de dorst van deze grote antilopen in gebieden waar weinig oppervlaktewater beschikbaar is.
Waar kunnen ze gevonden worden?
Elands worden aangetroffen in vele wildreservaten in heel Zuid-Afrika, waaronder Kruger Nationaal Park. Wanneer u op een Kruger Park Safari bent, kunt u geluk hebben en een of twee elanden spotten.
Veelgestelde vragen
Wat eten elanden?
Eland eten een verscheidenheid aan plantensoorten. Ze kunnen vrij lang zonder een bron van open water leven en vullen hun dorst door te eten aan komkommers en tsama-bessen.
Hoe beschermen elanden hun kalveren?
Elanden hebben een weide voor hun kalveren. Wanneer de kudde wordt bedreigd, verzamelen alle kalveren en drachtige koeien zich samen en vormen de mannetjes een beschermende muur voor hun kalveren.
Hoe lang is een eland zwanger?
De drachtduur van een eland is 9 maanden. Na deze periode wordt een enkele kalf geboren. Een paar uur na de geboorte kan het kalf met het kuddeverband lopen en rennen. Elands hebben geen vaste broedseizoen, hoewel er in bepaalde maanden meer kalven zijn gedetecteerd.
Zijn elandbokken territoriaal?
Niet over het land. Dominante elandbokken zijn niet territoriaal ten opzichte van het land, maar ze zijn zeer territoriaal ten opzichte van andere mannetjes wanneer het gaat om vrouwtjes in de drachtperiode.
In welke leefomgeving voelen elanden zich het beste?
Elanden gebruiken een verscheidenheid aan leefgebieden, van de lichte bossen van KwaZulu-Natal en de lichte savanne ten noorden van de Oranjerivier tot semi-woestijngebieden en graslanden. Ze eten planten die water opnemen, wat hen in gebieden waar weinig oppervlaktewater aanwezig is, in leven houdt.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)