De vervetapen (Chlorocebus pygerythrus) is een zilvergrijs aapje met een zwarte kop, handen, voeten en staarttip en witte wenkbrauwstreken. De mannetjes zijn ongeveer 1,1 m lang en wegen ongeveer 6 kg, terwijl de vrouwtjes kleiner zijn met ongeveer 4 kg. De vervetapen zijn sociale apen die zich specialiseren in omgevingen aan de rand van het bos en kunnen worden gezien tijdens safarievluchten in de Kruger National Park.
Naam
Vervetapen [Chlorocebus pygerythrus]
Uiterlijk
De mannetjes zijn 1,1 m lang en wegen 6 kg, terwijl de vrouwtjes kleiner zijn en slechts 4 kg wegen. Ze hebben een zilvergrijs vacht met witte wenkbrauwstrepen, een zwarte kop, handen, voeten en staarttip. De geslachtsdelen van de mannetjes zijn vaak kleurrijk om de seksuele status aan te geven.
Dieet
Vervetapen zijn omnivoren en eten fruit, bloemen, vlees en insecten, wat vooral deel uitmaakt van hun dieet. Vervetapen kunnen kleuren zien en dit helpt hen om het verschil te maken tussen rijp en groen fruit, schattige kleine apen.
Fokken
Vervetapen zijn seizoensgebonden voortplanters die een drachtduur hebben van ongeveer 165 dagen, waarbij één aap wordt geboren.
Gedrag
Vervetapen zijn erg sociale dieren die reizen en leven in grote georganiseerde troepen die door mannetjes worden gedomineerd. Vrouwtjes verlaten hun troepen nooit tijdens de volwassenheid, maar mannetjes verlaten deze na de puberteit om een nieuwe troep te zoeken. De belangrijkste voedselbronnen worden bepaald door de dominantiehiërarchie.
Leefomgeving
Elke omgeving met dichte en hoge bomen, samen met de beschikbaarheid van oppervlaktewater, zorgt ervoor dat de vervet apen in verschillende omgevingen kunnen voorkomen, hoewel ze specialisten zijn in bosrandomgevingen. Vervet apen zijn leuk om tegen te komen tijdens een Kruger Park Safari.
Veelgestelde vragen
Wat eten vervetapen?
Vervetapen zijn omnivoörs die voornamelijk eten van fruit, bloemen, vlees en insecten. Het kunnen kleuren zien helpt hen om een rijp fruit van een groen fruit te onderscheiden.
Leven vervetapen in troepen?
Ja — vervets zijn erg sociaal en leven en reizen in grote, georganiseerde troepen die voornamelijk door mannetjes worden gedomineerd. Een dominantiehiërarchie binnen de troep bepaalt de toegang tot de belangrijkste voedselbronnen.
Verlaat de vervetapen hun groep?
Alleen de mannetjes verlaten de groep nooit wanneer ze volwassen worden; de vrouwtjes verlaten de groep echter nooit, maar vertrekken nadat ze de puberteit hebben doorgemaakt om naar een nieuwe groep te zoeken.
Waar wonen vervetapen?
Vervets kunnen in een verscheidenheid aan omgevingen leven, waar er dicht bij elkaar groeiende hoge bomen en oppervlaktewater aanwezig zijn. Ze zijn echter specialisten in habitats aan de rand van bossen. Ze kunnen worden gezien tijdens safaritrips. Kruger Nationaal Park.
Hoe paren vervetapen?
Vervetapen zijn seizoensgebonden voortplanters die één jong per keer krijgen. De geslachtsdelen van de mannetjes zijn vaak fel gekleurd om hun seksuele status aan te tonen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)