De Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris spp.) is een kleine wilde kat en de voorouder van de huidige huiskatten. De Oude Egyptenaren tamden Afrikaanse wilde katten om de ratten en muizen die hun granen plunderden onder controle te houden. Als solitair dier buiten de broedseizoen is het een zeldzaam gezicht. Kruger National Park safari.
Naam
Afrikaanse wilde kat Er zijn een aantal ondersoorten van de Afrikaanse wilde kat.
Introductie
De Afrikaanse wilde katten werden door de Oude Egyptenaren gehouwen om de populatie van ratten en muizen te controleren die hun granenkamers plunderden. De huidige gehouwen katten zijn afstammelingen van de wilde katten die de Egyptenaren gehouwen hadden. Ze zijn een zeldzaam gezicht wanneer ze op de weg zijn. Kruger dagtocht safari maar het is een wonder om te zien.
Dieet
De Afrikaanse Wilde Katten werden getemd om muizen en ratten te vangen en op te eten, dus hun hoofdvoedsel bestaat uit muizen en ratten. Als het voedsel schaars wordt, voedt de Afrikaanse wilde kat zich ook met kleine vogels en geleedpotigen. Konijnen, hazen en kleine antilopen kunnen ook ten prooi vallen aan de wilde kat.
Fokken
De paartijd voor Afrikaanse wilde katten is tussen juli en januari en de draagtijd duurt ongeveer 65 dagen. De jongen worden geboren tussen de maanden september en maart en er zijn meestal 3 in een nest.
Gedrag
Er is weinig bekend over de Afrikaanse wilde kat, aangezien dit een kleinere kattensoort is die niet zo intens is bestudeerd. De twee belangrijkste verschillen tussen de Afrikaanse wilde kat en een huiskat zijn de anders gekleurde oren en de veel langere poten. De verwantschap met de huiskat is zo groot dat er interbreeding kan plaatsvinden. Uit wat bekend is, Afrikaanse Wilde Katten buiten het broedseizoen om zijn het solitaire dieren. Hun schaarste maakt ze tot een aangename verrassing om te zien tijdens een Kruger National Park safari
Locatie
Slechts heel weinig gebieden hebben pure voorraad Afrikaanse Wilde Katten, de andere Wilde Katten worden waarschijnlijk vermengd met huiskatten. Een van de weinige plekken waar je een kans hebt om er een te zien, is in het Krugerpark tijdens een Krugerpark Safari.
Fokken
Na een draagtijd van ongeveer 2 maanden worden er 1 tot 6 jongen geboren.
Spoorbeschrijving
Het spoor van de Afrikaanse wilde kat zijn erg vergelijkbaar met die van de huiskat.
Veelgestelde vragen
Hoe verschilt een Afrikaanse wilde kat van een huiskat?
Een Afrikaanse wilde kat lijkt erg op een huiskat, maar heeft anders gekleurde oren en veel langere poten. Ook zijn de sporen van deze katsoort erg vergelijkbaar met die van een huiskat. De twee soorten zijn zo verwant dat ze kunnen kruisen.
Wat eten wilde katten in Afrika?
Afrikaanse wilde katten eten voornamelijk muizen en ratten. Wanneer het voedsel schaars wordt, eten ze ook kleine vogels en arthropoden, en konijnen, hazen en kleine antilopen kunnen ook hun prooi worden.
Wanneer paren de Afrikaanse wilde katten?
Afrikaanse wilde katten paren tussen juli en januari en de drachtduur duurt ongeveer 65 dagen. De jongen worden geboren tussen september en maart, meestal in een nest van drie tot zes, hoewel er ook wel eens drie tot zes jongen geboren kunnen worden.
Zijn Afrikaanse wilde katten zeldzaam?
Ja — er zijn nog maar weinig gebieden waar echte Afrikaanse wilde katten voorkomen. De meeste andere gebieden zijn waarschijnlijk met huisdieren gefokt. Het Krugerpark is een van de weinige plekken waar je een kans hebt om een van deze katten te zien. Het is dan ook een zeldzame ervaring om er een te spotten.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)