De Afrikaanse polak, ook wel de gestreepte polak of zorilla (Ictonyx striatus) genoemd, is een nauwe verwant van de Afrikaanse valk, maar groter en met een langere vacht. Het heeft een hoofdzakelijk zwarte vacht met witte strepen langs de zijkanten, drie witte stipjes op het gezicht en oren met witte randen. Polakken komen overal in Zuid-Afrika voor en produceren een zeer krachtig, onaangename geur wanneer ze worden bedreigd.
Naam
Gestreepte stalka / Zorilla [Ictonyx striatus]
Uiterlijk
De bunzing is een nauwe verwant van de Afrikaanse civetkat, maar is groter en heeft een langere vacht. De bunzing heeft een kop-staartlengte van 550 mm, waarvan de staart 200 mm uitmaakt, en weegt tot een kilogram. Hij heeft een voornamelijk zwarte vacht met witte strepen langs de flanken. Ze hebben de iconische 3 witte stipjes op hun gezicht met witgerande oren.
Dieet
Het dieet van Afrikaanse bunzings bestaat voornamelijk uit kleine prooien zoals schorpioenen, slangen, knaagdieren, hagedissen, spinnen en insecten. De bunzing gebruikt zijn neus om zijn voedsel op te snuiven en op te graven.
Fokken
Het broedseizoen duurt van de lente tot de vroege zomer. Polecats hebben een draagtijd van 36 dagen, waarna een nest van drie jongen wordt geboren. De tanden van de jonge dieren beginnen na 33 dagen door te komen en hun ogen openen na 40 dagen. Jongen bereiken de volwassenheid op 20 weken leeftijd en kunnen al op 9 weken prooien zoals ratten jagen. Deze dieren zijn solitaire dieren, tenzij het paartijd is. Vrouwtjes blijven bij de jongen van dat jaar totdat ze oud genoeg zijn om te vertrekken.
Leefomgeving
Polecats bewonen een grote verscheidenheid aan habitats, behalve dichte, groenblijvende bossen. Deze dieren zijn een vrij alledaags dier dat overal in Zuid-Afrika te zien is.
Interessante opmerkingen
De bunzing heeft een uniek vermogen om een zeer krachtige en vieze geur te produceren wanneer hij zich bedreigd voelt. De geur is zo sterk dat is waargenomen dat een bunzing het opnam tegen 3 leeuwen en standhield. De leeuwen gaven uiteindelijk de strijd op vanwege de stank.
Veelgestelde vragen
Hoe groot is een Afrikaanse kattenpind?
Een Afrikaanse ratotot heeft een lengte van 550 mm van kop tot staart, waarvan de staart 200 mm uitmaakt. Het weegt maximaal een kilogram. Het is groter dan zijn nauwe verwant, de Afrikaanse ratotot, en heeft een langere vacht.
Wat eet een Afrikaanse kattenpindaboer?
Afrikaanse kattenpadden eten voornamelijk kleine prooien, waaronder schorpioenen, slangen, knaagdieren, hagedissen, spinnen en insecten. Een kattenpadden gebruikt zijn neus om zijn voedsel op te sporen en vervolgens het voedsel op te graven.
Waarom ruiken poelkatten zo slecht?
Een ratelende kat produceert een zeer krachtig, onaangename geur wanneer hij wordt bedreigd. De geur is zo krachtig dat een ratelende kat is waargenomen dat hij tegen leeuwen opstond, die uiteindelijk opgaf vanwege de geur.
Waar wonen Afrikaanse polkatten?
De Polecats leven in een groot aantal leefgebieden, behalve in dichte, altijdgroene bossen. Ze zijn een vrij algemene soort in Zuid-Afrika. Ze zijn solitair, behalve tijdens het paringsseizoen.
Hoe paren Afrikaanse polkatjes?
Het broedseizoen loopt van de lente tot het begin van de zomer. Na een drachtduur van 36 dagen wordt een jong van drie geboren. De ogen van de jongen openen zich na 40 dagen, ze kunnen vanaf 9 weken prooien zoals ratten vangen en bereiken de volwassenheid op 20 weken.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)