Leeuwen in de Kruger National Park In Zuid-Afrika is het de voorkeur om de dag door te brengen op de weidegronden. Ze kunnen echter ook in bosrijke gebieden worden gezien en worden vaak gezien in de zuidelijke delen van het park. Een van de Big 5, de leeuw, is een sociaal vleesetende dier dat leeft in familiegroepen genaamd prideën. De dichtheid van deze groepen hangt af van hoeveel prooi er in een gebied aanwezig is.
Het is moeilijk te beweren dat een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen de Kruger National Park biedt de kans om de Big 5 te zien. Er zijn zeker meer redenen om Zuid-Afrika te bezoeken en het Kruger National Park te bezoeken dan alleen dit. Maar de Big 5 persoonlijk zien is een heel andere ervaring. We hebben deze dieren allemaal wel eens gezien in boeken, tijdschriften en op tv, maar ze in hun natuurlijke omgeving zien is een onbeschrijflijke ervaring.
Kruger National Park safari's zijn geschikt voor alle reizigers, en worden werkelijk uitzonderlijk wanneer degenen die op zoek zijn om een leeuw te zien, een dier dat in elk Afrikaans land koninklijk is, er daadwerkelijk een zien.
De leeuw is misschien de koning van de jungle, maar hij is ook de koning van de uitgestrekte savannevlaktes, de droge graslanden en de rivierbeddingen. Wanneer de leeuw wordt gespot, is dat een opwindende gebeurtenis. Dit majestueuze beest heeft een eigen nalatenschap, met verhalen en mythen rond zijn naam. De Afrikaanse leeuw komt voor in tal van landen op het continent, maar het is in Zuid-Afrika, tijdens uw safari's in het Kruger National Park, dat het zien van de leeuw een hoogtepunt van de hele reis wordt.
Leeuwen worden niet alleen in Afrika gevonden. Eens wandelden ze zelfs in Irak, Pakistan en Israël rond. Deze populaties zijn nu uitgestorven en vandaag de dag is het beste wat je kunt doen om leeuwen te zien in Afrika.
De nalatenschap is een van de redenen waarom de meeste bezoekers van de Kruger National Park hoop dit dier in het bijzonder te zien. Hoewel alle andere dieren die deel uitmaken van de Big 5 even geweldig zijn, is het de leeuw, met zijn weelderige manen en ontembare brul, die op de bucketlist van gasten staat.
Hoewel er ooit een tijd was dat leeuwen in grote aantallen over het continent voorkwamen, vandaag zijn hun aantallen geslonken. Er zijn slechts ongeveer 22.000 tot 25.000 volwassen leeuwen over in het wild in het sub-Saharaanse gebied. Een belangrijk deel van deze populatie kan worden aangetroffen in het Kruger National Park. Conservatieven opdrachten houden deze dieren beperkt tot ecologische gebieden waar ze veilig kunnen worden gehouden.
Je kon ze zien in bosrijke gebieden van het park, maar de leeuw brengt zijn dag het liefst door op de grasvlaktes. Het zijn geen boombewoners en ze worden vaak gezien in de zuidelijke delen van het Kruger National Park. Safari's houden de wacht in het vaak hoge gras terwijl ze langzaam door dit gebied rijden.
Meer gras en vegetatie betekent meer prooi. Aangezien de leeuw een vleeseter is, wordt hun dichtheid vaak bepaald door hoeveel van hun prooi zich binnen een gebied bevindt.
Binnen de familie houden
Leeuwen zijn sociale dieren en leven in families die bekend staan als een troep.. De vrouwelijke leeuwen heersen over de familie en blijven meestal bij de groep, terwijl de jongere mannetjes weggaan om een nieuwe groep te vinden of hun eigen groep te vormen. Het is een spel van dominantie met de mannetjes, vaak blijven ze gehavend en gescheurd achter na schermutselingen, terwijl ze vechten voor de rol van alfa. Littekens verraden vaak de leeftijd van een mannetjesleeuw.
De grootte van de groep wordt vaak bepaald door het aantal vrouwtjes. Aangezien de mannetjes nomadisch zijn, is het tellen van de vrouwtjes de beste manier om een stabiel en min of meer nauwkeurig aantal familieleden te verkrijgen.
Vanaf ongeveer 4 jaar beginnen vrouwtjesleeuwen te paren. Ze kunnen worpen van 3 tot 4 welpen krijgen, en gemeenschappelijke zorg is een bekend fenomeen. Aangezien de vrouwtjes van de troep meestal rond dezelfde tijd baren, nemen ze om de beurt de zorg voor de jongen op zich. Dit zorgt ervoor dat de jonge welpen altijd worden verzorgd.
De beste tijd om een leeuw te spotten
Hoewel ze niet bekend staan als de meest actieve dieren overdag, lopen leeuwen, indien nodig, tot wel 20 km af tijdens de dag. Safaritochten in Kruger National Park vertrekken vroeg in de ochtend of vroeg in de avond op zoek naar leeuwen, vooral tijdens de zomermaanden. Dit zijn de uren waarop ze het meest actief zijn. De kans is klein dat je een leeuw spot bij regenachtig weer, omdat ze zich dan vaak verstoppen. Ze zetten hun rug naar de richting van waar de regen komt, om zo droog te blijven.
In de Afrikaanse mythologie is de leeuw altijd een nogal keizerlijk dier geweest, dat over anderen heerste, zijn macht liet gelden en zelfs een plaag was voor dorpen. Als je een leeuw in levenden lijve ziet, zul je de majesteit begrijpen die deze prachtige beesten omringt.
Droomde je er altijd al van om een leeuw in Afrika te zien?
Veelgestelde vragen
Wanneer is het beste moment om leeuwen in Kruger te zien?
Vroeg in de ochtend of laat in de avond, vooral in de zomermaanden, wanneer leeuwen het actiefst zijn. Ze zullen waarschijnlijk niet te zien zijn bij regenachtig weer, wanneer ze meestal zich verstoppen en hun rug naar de richting waar de regen vandaan komt keren.
Wat is een leeuwenpride?
Een pride is een familie van leeuwen. De vrouwtjes blijven meestal bij de pride, terwijl de jongere mannetjes wegblijven om een nieuwe pride te vinden of om hun eigen pride te vormen. De grootte van een pride wordt daarom vaak bepaald door het aantal vrouwtjes.
Hoeveel welpen heeft een leeuwin?
Leeuwenwezens beginnen rond de vierde levensmaand met het fokken en dragen een nest met drie tot vier jongen. De vrouwtjes in een hoefijzer geven meestal ongeveer tegelijkertijd een nestje en zorgen gezamenlijk voor de jongen, zodat de jongen altijd goed verzorgd worden.
Hoe ver kunnen leeuwen overdag lopen?
Tot 20 km tijdens daglicht, als ze dat nodig hebben, hoewel leeuwen niet bekend staan als de meest actieve dieren overdag.
Waarom vechten mannelijke leeuwen?
Manlijke leeuwen vechten om dominantie en de rol van alfa, en deze schermutselingen laten hen vaak zwaar beschadigd achter. Hun littekens geven vaak een indicatie van de leeftijd van een mannelijke leeuw.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)


