De Kaapbuffel is een van de Big 5 en een van de grootste en meest indrukwekkende dieren die tijdens een safari worden gezien. Kruger National Park, De , die bekend staat om zijn enorme hoornspan en zijn gemotiveerde karakter. Het kan geduldig lijken terwijl het graast, maar kan op een moment van verlangen in een andere stemming veranderen. Het is helaas ook een van de meest gezochte trofeeuchelen.
Het is een van de grootste en meest imposante dieren die je tijdens een safari zult tegenkomen. Het is ook, helaas, een van de meest bejaagde trofeedieren. De Kaapse buffel is een lid van de Big 5, en het is een dier dat je bijna zeker zult zien wanneer je aan een van de vele reizen begint Kruger Park ritten aangeboden door touroperators zoals Kurt Safari.
Met een enorme hoornspanwijdte en een humeurig temperament heeft de Kafferbuffel snel de reputatie verworven een dier te zijn om voor op je hoede te zijn. Degenen die uitvoeren Kruger Parkwachters hebben veel respect voor dit beest en zullen jou of het dier niet in gevaar brengen.
Hoewel u, terwijl u het buffel beest van de veilige afstand van een safarivoertuig bekijkt, zich zou vergissen als u dacht dat het goedmoedige dier dat gras staat te herkauwen niet op het nippertje van humeur kan veranderen! Maar dit rund is een moeilijk prooi voor leeuwen en andere roofdieren, om gewoonweg neer te halen vanwege zijn aard. Vaak, wanneer roofdieren proberen de buffel aan te vallen, blijven ze achter om hun wonden te likken.
Leven in de kudde
In tegenstelling tot hun felle natuur en hoewel ze je met een nogal onvriendelijke blik kunnen aankijken, is de buffel een sociaal dier wanneer ze onder de leden van hun kudde samenleven. Een kudde kan bestaan uit duizenden buffels die samen bewegen en grazen. Voor hen is veiligheid in groepen belangrijk en meestal is het pas als je een naderende stofwolk ziet dat je weet dat een kudde in de buurt is. Je zult zelden een solitaire buffel zien.
In tegenstelling tot sommige van de andere leden van de Big 5 vechten buffels niet om territorium. Maar zoals bij de meeste kuddevogels vechten de mannetjes om de dominantie binnen hun clan. Binnen een kudde kunnen er meerdere kleinere clans bestaan. Dit betekent dus dat er binnen één kudde meerdere dominante mannetjes kunnen zijn. Er is ook een statushiërarchie binnen de kudde. Oudere dieren hebben meestal een hogere status dan de jongere generaties.
Waar kun je Kaapse buffels spotten?
Als je gaat genieten van een van de vele Kruger Park safar's beschikbaar, uw beste kans om buffels te spotten zal in de buurt van Satara zijn. Dit is echter niet de enige plek waar buffels rondlopen. Ze zijn nogal wijdverspreid in de Kruger National Park. De beste waarnemingen zijn meestal in de buurt van waterpoelen of rivieren. In deze gevallen bewegen de buffels als één geheel naar het water en het kan behoorlijk indrukwekkend zijn om ze allemaal te zien komen drinken.
- Oudere stieren worden uitgezet. Zoals de volksmond zegt: de natuur is wreed. Wanneer de stieren van de kudde ouder worden, worden ze eruit gezet. Meestal vormen deze oudere vrijgezellen een groep en gaan ze verder met hun leven als een eigen kleine clan. Ze worden ook vaak erg boos en vijandig, wat begrijpelijk is aangezien ze niet langer de bescherming van de kudde hebben.
- Pathfinders De kudde verplaatst zich niet gedachteloos van de ene plek naar de andere. In plaats daarvan zullen bepaalde leden van de kudde padvinders worden. Zij zullen de andere buffels gidsen naar waar ze moeten zijn.
- Ze zijn niet bang voor water, buffels houden van water! Dit heeft veel te maken met hun dieet. Het eten van voornamelijk droog gras kan dorstig werk zijn, dus als het tijd is om te drinken, zullen ze zich haasten. Ze drinken tot wel 35 liter water per dag en nemen zelfs een duik, ze zwemmen zelfs van de ene kant van een rivier naar de andere op zoek naar voedsel.
- Ze vergeven niet Een buffel weet hoe hij wrok moet koesteren, dit is tenminste iets wat veel jagers misschien zullen zeggen. Er zijn meldingen van buffels die mensen aanvallen vele jaren nadat de persoon hen kwaad heeft gedaan. Je kunt het dier nauwelijks iets verwijten.
- Extra bescherming Het zijn niet alleen hun hoorns die hen beschermen tijdens een gevecht. Ook hun dikke, harde huid helpt hen te beschermen.
Als je op zoek bent naar de Big 5, dan heb je geen betere kans om ze allemaal te zien dan met Kruger Park drives.
Veelgestelde vragen
Waar is de beste plek om buffels in Kruger te zien?
In de buurt van Satara zijn de kansen het grootst om het Cape buffalo in het Kruger National Park te spotten. Hoewel ze over het hele park goed verspreid zijn, zijn de beste waarnemingen meestal nabij waterputten of rivieren, waar kuddes samen naar het water trekken om te drinken.
Hoeveel buffels zijn er in een kudde?
Buffalo-groepen kunnen bestaan uit duizenden dieren die samen bewegen en grazen. Dit is nodig om veilig te zijn in aantal. Een groep kan uit verschillende kleinere clans bestaan, waardoor één groep meerdere dominante mannetjes kan hebben. Een enkele buffalo wordt echter zeer zelden gezien.
Wat gebeurt er met oude buffelbokken?
Als stieren ouder worden, worden ze uit de kudde gezet. Deze volwassen vrijgezellen komen meestal samen in hun eigen kleine kliek en worden vaak erg boos en vijandig, omdat ze niet langer de bescherming van de kudde hebben.
Hoeveel water drinkt een buffel per dag?
Tot 35 liter per dag. Buffalo's eten voornamelijk droog gras, dus ze rennen naar de drinkbak wanneer het tijd is. Ze kunnen ook een duik nemen en zijn zelfs bekend om over rivieren te zwemmen op zoek naar voedsel.
Zijn Cape buffalo moeilijk te vangen voor leeuwen?
Ja — de Kaapbuffel is een zware prooi voor leeuwen en andere roofdieren vanwege zijn natuur. Dieren die proberen de buffel te pakken te krijgen, blijven vaak met littekens achter.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)


