De kori-bradvogel (Ardeotis kori) is het zwaarste vliegende dier in Afrika en weegt maar liefst 19 kg. Het is een grote, terrestrische omnivoor met lange, dunne poten en een zwarte streep achter elk oog. Het komt voor in open bossen en licht beboste savannes in Zuid-Afrika, Mozambique, Botswana, Ethiopië en Namibië.
Naam
Grote Trapp [Ardeotis kori]
Uiterlijk
De Kori-bradvogel is een vrij grote vogel en is de zwaarste vliegende vogel in Afrika. De Kori heeft lange, dunne en bevederde poten met lange voeten die eindigen in drie ‘vingers’. De Kori heeft een voornamelijk grijsbruine kop, met een fijn gestructureerd grijs nekgedeelte en bovenlichaam, witte onderlichaam en geelachtige poten. Ze hebben een zwarte streep die zich achter hun ogen uitstrekt en die lijkt op een slechte eyeliner-applicatie. De Kori heeft een zwarte touwachtige vulling die over hun achterhoofd ligt. De Kori kan een gewicht van een verbazingwekkende 19 kg hebben.
Dieet
De Kori-brabander is een alleseter die voornamelijk planten eet, zoals bessen en vlees, maar ook hagedissen, kleine vogels en slangen. De jongen eten voornamelijk insecten en leren langzaam verschillende soorten voedsel te eten naarmate ze ouder worden. Het is bekend dat deze vogels ook kauwgom eten van acaciabomen, maar het is niet bekend of ze de kauwgom zelf eten of de insecten die de kauwgom eten. De Kori drinkt water op een heel andere manier dan andere vogels. De Kori drinkt door middel van zuigbewegingen, in plaats van door middel van een normale schepbeweging zoals andere vogels.
Fokken
Kori-stieren zijn polygyne vogels. De mannelijke vogel voert een paringdans uit door zijn nek op te blazen en zijn vleugels achterover te duwen. Andere vormen van de paringdans zijn onder andere dat de mannelijke vogel zijn veren oprekt zodat hij er als een grote witte bal uitziet, dat hij voor de vrouwelijke vogel buigt en zelfs luidkeelse piepende geluiden maakt. De voortplanting vindt eenmaal per jaar plaats. De mannelijke vogel neemt geen verantwoordelijkheid voor het grootbrengen van de jongen. De vrouwelijke vogel verlaat het nest zelden, alleen wanneer ze voedsel nodig heeft. De vrouwtjes doen nauwelijks moeite om nesten te bouwen; wanneer ze geen nest bouwen, leggen ze hun eieren op de grond.
Gedrag
De Kori-brabantvogel is een gronddierenvogel. Door hun zeer zware natuur en bouw vliegen de Kori’s zelden en alleen wanneer dat nodig is. De Kori’s hebben een lange levensduur en paren langzaam en zijn bekend om in dezelfde gebieden te blijven waar het eten goed is.
Leefomgeving
De Kori Bustard geeft de voorkeur aan open bosgebieden en licht beboste savannes. De Kori wordt aangetroffen op savannelocaties waar de bomen verspreid staan en houden van graslanden met een prachtig landschap. Ze zijn te vinden in Zuid-Afrika, Mozambique, Botswana, Ethiopië en Namibië.
Veelgestelde vragen
Wat eet een kori-brabantvogel?
De kori-brabantvogel eet zowel bessen als andere planten als ook hagedissen, kleine vogels en slangen. Jonge vogels beginnen met insecten en leren later andere voedingsstoffen te eten. Koris zijn ook wel eens gezien die acacia-gum eten, hoewel het niet bekend is of ze de gum of de door deze insecten gevoerde voedingsstoffen eten.
Kunnen kori-bradvogels vliegen?
Ja, maar zelden. De kori-brabdurder is een grondvruchtig vogel en omdat hij zo zwaar is, vliegt hij alleen als het nodig is.
Hoe drinkt een kori-brander water?
Door te zuigen. In tegenstelling tot andere vogels, die drinken met een normale zuigmethode, drinkt de kori bustard water door middel van zuigbewegingen.
Hoe trekt een mannelijke kori-brabantvogel een vrouwtje aan?
Met een paringshow. De mannelijke vogel opblaast zijn nek en laat zijn vleugels schudden, krult zijn veren tot hij eruit ziet als een grote witte bal, buigt zich voor de vrouwelijke vogel en maakt luide, krachtige geluiden.
Bouwen kori-bultruggen nesten?
Nog nauwelijks. Kori-bradvogels paren een keer per jaar en de vrouwtje besteedt weinig moeite aan het bouwen van een nest. Soms legt ze haar eieren op het kale grondoppervlak. Ze verlaat het nest zelden, behalve om te eten. De mannetje, dat paren met meerdere vrouwtjes, neemt geen deel aan de opvoeding van de jongen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)