De zwarte voetenkat (Felis nigripes) is de kleinste van alle Afrikaanse katten. Hij staat op ongeveer 250 mm aan de schouder en weegt gemiddeld 1,5 kg. Zijn vacht heeft een zilvergrijs-geelachtige kleur met markante strepen die van de oogrand naar onder de oren lopen. Ze is uiterst alleenstaand en leeft in de droge zuidwestelijke gebieden van Zuid-Afrika. Ze verblijft overdag in holen en komt 's avonds naar buiten om te jagen.
Naam
Zwartvoetkat [Felis nigripes]
Uiterlijk
Zwartevoetkatten zijn de kleinste van alle Afrikaanse katten. Hun lengte is 250 mm bij de schouderhoogte en het gewicht is gemiddeld 1,5 kg. Deze katten hebben een zilver-geelachtige vacht met vlekken over het hele lichaam. De onderkant van de vacht is wit en soms slechts een lichter kleurtje van de hoofdvacht. De Zwartevoetkat heeft kenmerkende lijnen die zich uitstrekken van de zijkant van het oog tot onder het oor. De zolen van hun voeten zijn zwart van kleur.
Dieet
De grootte van de zwartvoetkat beperkt hun dieet voornamelijk tot knaagdieren en kleine vogels. Ze staan er ook om bekend te jagen op Kaapse hazen en kraanvogels.
Fokken
De Zwartvoetkat heeft een draagtijd van ongeveer 65 dagen, waarbij er gemiddeld 2 kittens worden geboren. Ze kunnen wel 4 keer per jaar werpen. Een week na de geboorte verhuist de moeder de kittens naar een nieuw nest. De kittens worden binnen twee maanden gespeend en blijven nog een tijd in het territorium van hun moeder nadat ze volwassen zijn geworden.
Gedrag
Er is weinig bekend over de zwarte voetzwarte kat. Ze zijn uiterst eenzame dieren die alle contact met dieren en mensen vermijden. In tegenstelling tot huiskatten ontwikkelen zwarte voetzwarte kittens sneller omdat ze geconfronteerd worden met gevaren. Zwarte voetzwarte katten brengen de dag door door te rusten in holen die door springharen, aardvarkens of tijgers zijn gemaakt en komen bij zonsondergang naar buiten om te jagen.
Locatie
De zwarte voetenkat is endemisch in de droge gebieden van Zuid-Afrika, voornamelijk in Zuid-Afrika, Namibië en het zuidelijk deel van Botswana.
Studie Notities
De Zwartevoetkat is de kleinste kattensoort in Afrika.
Veelgestelde vragen
Wat eet de zwarte voetenkat?
Door zijn kleine omvang beperkt het dieet van de zwarte voetenkat zich voornamelijk tot knaagdieren en kleine vogels, hoewel het ook bekend is om roofdieren te eten van kusthaaien en korhaans. Het jaagt nadat het uit zijn dagrustplaats is opgetrokken bij zonsondergang.
Waar slaapt de zwarte voetenkat overdag?
Zwartevoetkatten brengen de dag door door te rusten in holen die andere dieren hebben gemaakt, zoals springharen, aardvarkens of tijgerslapapen. Ze verschijnen bij zonsondergang om te jagen en zijn uiterst eenzaam, omdat ze alle contact met andere dieren en mensen vermijden.
Hoeveel kittens heeft een zwarte voetzakker?
Na een drachtduur van ongeveer 65 dagen geeft een zwartepotenkat een nest met ongeveer twee kittens. Een week na de geboorte verplaatst de moeder de kittens naar een nieuwe holte.
Groeiën zwarte potenkatten snel op?
Ja — in tegenstelling tot huiskatten ontwikkelen zwartepotenkatten sneller groei omdat ze geconfronteerd worden met gevaren. Ze worden binnen twee maanden weggedooid en verblijven een tijdje op het territorium van hun moeder nadat ze volwassen zijn.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)