Kruger safari-specialisten in Hazyview

Tripadvisor rating 5.0 of 5

5,0 van 3.465+ reizigers

Veelgestelde vragen over olifanten

Vraag uw gratis offerte aan

Afrikaanse olifanten zijn de grootste landdieren ter wereld. In Afrika zijn er twee soorten: Loxodonta africana, die voorkomt op de savanne en in het Sahel van Mali, en de grootste olifantensoort ter wereld, en de aanzienlijk kleinere Loxodonta cyclotis die voorkomt in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika. Afrikaanse olifanten zijn vooral bedreigd omdat ze worden gejaagd voor hun elfenbonten en hun leefgebied wordt aangetast door akkerbouw.

Olifanten zijn een van de meest voorkomende dieren op een safari met ons.

Waar komen ze vandaan?

Olifanten komen in drie verschillende soorten, en waar elke soort te vinden is, hangt af van de soort. Er zijn twee soorten olifanten in Afrika. De Afrikaanse olifant, loxodonta africana, is te vinden in de Afrikaanse savanne en de Sahelwoestijn van Mali. Dit is de grootste olifantensoort op aarde.

De loxodonta cyclotis Afrikaanse olifant, die aanzienlijk kleiner is, leeft in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika. Olifanten zwierven vroeger over heel Afrika, maar nu zijn ze beperkt tot beschermde gebieden en de savanne. Olifanten in Afrika en Azië zijn nu te vinden in 37 Afrikaanse landen en 13 Aziatische landen.

Wat is de bevolking in Afrika en waarom lopen zij gevaar?

Er leven vandaag de dag nog maar ongeveer 400.000 Afrikaanse olifanten in het wild.

Olifanten in Afrika lopen gevaar door de drang van de mens naar ivoor, wat ertoe heeft geleid dat olifanten worden bejaagd en gedood voor hun waardevolle slagtanden. Om u een idee te geven van hoeveel olifanten er voor ivoor worden gedood: in de jaren zeventig waren er 1,3 miljoen olifanten. Slechts ongeveer een derde van dat aantal resteert.

De Afrikaanse bosolifanten, die leven in de bossen van het Basin, zijn bijzonder kwetsbaar voor stropen en hun aantal neemt gestaag af. Bovendien zijn mensen verantwoordelijk voor de enorme verlies van leefgebieden voor de Afrikaanse olifanten. Terwijl de bevolking van Afrika groeit, wordt steeds meer land omgezet in landbouwgrond.

Elephants en mensen komen elkaar steeds vaker tegen vanwege een kleiner leefgebied, waardoor er wrijving ontstaat. Elephants zijn intelligente dieren die soms de gewassen van boeren aanvallen voor voedsel. Dit kan leiden tot de dood van zowel mensen als elephants vanwege het conflict.

Hoeveel weegt een gemiddelde olifant?

Afrikaanse olifanten zijn tegenwoordig de grootste landdieren ter wereld. Volgens National Geographic zou de gemiddelde Afrikaanse olifant tussen de 2.268 en 6.350 kg wegen. De grootste Afrikaanse olifant ter wereld, met een indrukwekkende 11.000 kg, werd echter ontdekt in Angola.

Mannelijke olifanten kunnen aanzienlijk groter worden dan vrouwelijke olifanten. Vrouwelijke olifanten, ook wel “koeien” genoemd, wegen tussen de 2.700 en 3.600 kg. Aziatische olifanten zijn kleiner dan Afrikaanse olifanten en wegen tussen de 2.000 en 5.000 kg.

Hoe groot is een olifant?

Afrikaanse olifanten zijn vandaag de dag de grootste landdieren ter wereld. Volgens National Geographic kan de gemiddelde Afrikaanse olifant tussen 8,2 en 13 voet (2,5 tot 4 m) hoog worden, van schouder tot teen. Mannelijke olifanten worden aanzienlijk groter dan hun vrouwelijke tegenhangers. Vrouwelijke olifanten, ook wel “koeien” genoemd, zijn kleiner dan mannelijke olifanten.

Aziatische olifanten zijn kleiner, met een schofthoogte tussen 2 en 3,5 meter.

Wat eten zij?

Olifanten zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen grassen, fruit, planten en bomen eten.

Hoeveel kunnen ze per dag eten?

Olifanten zijn enorme dieren, wat betekent dat ze elke dag veel voedsel moeten vinden en consumeren. Olifanten in Afrika kunnen tot 330 pond (150 kg) voedsel per dag eten.

Veelgestelde vragen

Hoeveel weegt een Afrikaanse olifant?

Een gemiddeld Afrikaans olifant weegt tussen de 2.268 en 6.350 kg, en mannetjes zijn aanzienlijk groter dan vrouwtjes. De grootste Afrikaanse olifant ter wereld, die in Angola werd ontdekt, weegde ongeveer 11.000 kg. Aziatische olifanten zijn kleiner, met een gewicht van 2.000 tot 5.000 kg.

Hoe groot is een olifant?

Een gemiddeld Afrikaans olifant staat tussen 2,5 en 4 m hoog van schouder tot teen, waarbij mannetjes aanzienlijk groter zijn dan vrouwtjes. Aziatische olifanten zijn kleiner, met een hoogte van 2 tot 3,5 m bij de schouder.

Hoeveel eten olifanten per dag?

Afrikaanse olifanten kunnen tot 150 kg voedsel per dag eten. Ze zijn herbivoren, dus hun voeding bestaat alleen uit plantaardig voedsel zoals gras, fruit, planten en bomen.

Hoeveel Afrikaanse olifanten zijn er nog in het wild over?

Er zijn nog ongeveer 400.000 Afrikaanse olifanten over in het wild, ongeveer een derde van de 1,3 miljoen die er in de jaren zeventig nog waren. De achteruitgang is grotendeels het gevolg van het jagen en doden van olifanten voor hun waardevolle elfenbontanden.

Waar worden olifanten gevonden?

Olifanten worden gevonden in 37 Afrikaanse landen en 13 Aziatische landen. Eens wandelden ze over heel Afrika, maar vandaag de dag zijn Afrikaanse olifanten beperkt tot beschermde gebieden en de savanne.

Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)

Categorie

Categorie

Kruger versus Serengeti

Kruger vs Serengeti: Welke Afrikaanse safari moet u kiezen?

Waar ligt het Kruger National Park

Waar ligt het Kruger National Park? Locatie, grootte en hoe kom je daarheen

Koning Cheetah tegen Cheetah

Koning Cheetah tegen Cheetah: Wat maakt de koning Cheetah anders?

Kruger vs Pilanesberg

De Kruger vs Pilanesberg: Welke safari is geschikt voor u?

Kinderen meenemen op een Kruger safari

Kinderen meenemen op een Kruger-safari: leeftijdsgrenzen, kosten en informatie over gezinsplanning

Tripadvisor Travellers Choice Award 2026

Kurt Safari wint de Tripadvisor Travellers’ Choice Award 2026

Kruger Nachtsafari: Wat Je Moet Verwachten, Wat Je Zult Zien en Welke Pakketten Er Eén Bevatten

Kruger Nachtsafari: Wat Te Verwachten, Wat Je Zult Zien en Welke Pakketten Er Eén Bevatten

De Panoramaroute Complete Gids Voor Kruger Safari Reizigers

De Panorama Route: Volledige Gids voor Kruger Safarireizigers

Gerelateerde Safaris en Tours

Vind de juiste tour voor u

Meer artikelen zoeken

Accommodatie in het Kruger National Park

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies om uw ervaring op deze website te verbeteren. U kunt kiezen welke soorten cookies u wilt toestaan ​​en uw voorkeuren op elk moment wijzigen. Het uitschakelen van cookies kan van invloed zijn op uw ervaring op deze website. U kunt meer te weten komen door ons Cookiebeleid te bekijken.

WhatsApp-aanvraag

Vertel ons over uw safari

Een paar gegevens, zodat de juiste adviseur u meteen kan helpen. Uw telefoonnummer is niet nodig: WhatsApp geeft dat door.

We antwoorden via WhatsApp van 07:00 tot 17:00 uur (Zuid-Afrikaanse tijd), zeven dagen per week.

We gebruiken deze gegevens alleen om uw aanvraag te beantwoorden. Privacybeleid