De serval is een slank gevlekte kat van ongeveer 500 mm hoog bij de schouder, met lange poten voor zijn lichaamsgrootte, grote, ronde oren en een bruin-geel vacht met zwarte vlekken over een witte onderkant. Het houdt voorkeur aan vochtige, hoge graslanden in combinatie met moerassen, is over het algemeen een solitair en verlegen dier en is vrij moeilijk te spotten op een Kruger Parksafari.
Naam
Serval
Uiterlijk
De serval is een slank katje dat ongeveer 500 mm hoog is bij de schouders. Het heeft een bruin-geel vachtkleur en een witte onderkant. Het grootste deel van de serval is bedekt met zwarte vlekken. De serval heeft verbazingwekkend lange poten in vergelijking met zijn lichaamsgrootte. De serval heeft een kleine, lange kop met grote afgeronde oren die zijn gemarkeerd met zwarte en witte vlekken.
Dieet
Servals hebben een dieet van kleine dieren zoals ratten, vogels, kikkers, reptielen en zelfs vissen.
Fokken
Kattentjes worden geboren na een drachtduur van ongeveer 70 dagen, met één tot vier kittens in een nest. De kittens worden geboren in een hol, maar worden vaak verplaatst om ze veilig te houden. De Serval lijkt op de cheetah in de manier waarop hij zijn jongen grootbrengt. Hij laat ze gaan jagen. De vrouwtjes zijn zeer beschermend tegenover hun kittens en zullen elke man die in de buurt van hun jongen komt wegjagen, vooral wanneer de kittens volwassen genoeg zijn om te jagen. Wanneer de kittens volwassen genoeg zijn, zal de moeder haar jongen wegjagen zodat ze hun eigen territorium kunnen claimen.
Gedrag
De Serval is over het algemeen een alleenstaand dier, tenzij het een vrouwtje is die vergezeld wordt door haar jongen. Servals hebben een territorium van maximaal 30 vierkante kilometer dat ze markeren met geur. Het territorium is niet exclusief en de leden vermijden contact. Deze dieren zijn over het algemeen schuwe dieren die actief zijn 's nachts, waar ze prooi vooral horen. De Serval heeft een zeer goed gehoor, vooral dankzij zijn grote oren. Ze zijn over het algemeen rustig en kunnen goed springen en zich onder het vuur verschuilen. Servals zijn solitair en moeilijk te spotten tijdens het actief zijn. Kruger Park Safari.
Leefomgeving
Ze geven de voorkeur aan vochtige, hoge graslandgebieden die over het algemeen geassocieerd worden met wetlands. Ze zijn nogal dun verspreid vanwege hun leefomgeving.
Veelgestelde vragen
Wat eten servals?
Servals eten kleine dieren, waaronder ratten, vogels, kikkers, reptielen en zelfs vissen. Ze zijn over het algemeen rustige dieren die 's nachts jagen en uitstekend zijn in het aanvallen en opdringen op hun prooi.
Waarom hebben servals zulke grote oren?
De grote, ronde oren van de serval, die wit en zwart zijn gemarkeerd, zijn de belangrijkste reden voor hun zeer goede gehoor. Servals zijn over het algemeen rustige dieren die goed kunnen springen en zich voor de prooi verschuilen.
Zijn servals solitair dieren?
Ja — de serval is over het algemeen een solitair dier, behalve bij vrouwtjes die vergezeld worden door hun jongen. Servals hebben een territorium van maximaal 30 vierkante kilometer dat ze markeren met geur; het territorium is niet exclusief, maar individuen vermijden contact.
Waar leven servals?
Servals geven de voorkeur aan vochtige, hoge graslanden die over het algemeen geassocieerd zijn met moerassen. Door deze voorkeur voor deze leefomgeving zijn ze vrij schaars aanwezig en zijn het schuwe dieren die voornamelijk 's nachts actief zijn.
Hoe voeden servals hun kittens?
Na een dracht van ongeveer 70 dagen worden kittens geboren in een hol en worden ze vaak verplaatst om ze veilig te houden. Net als een cheetah laat de moeder de kittens gaan jagen, jaagt elke man die in de buurt komt weg en drijft vervolgens haar volwassen jongen weg om hun eigen territorium te claimen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)