De sableantilope is een fraaie antilope met zeer grote hoorns; volwassen mannetjes hebben een glanzend zwart vachtje met wit op het gezicht en de onderkant, terwijl koeien en jongen donkerbruin zijn. De sablevoederen voornamelijk gras en leven in savannebos, vochtige bossen en vleis, en ze kunnen worden gezien op Kruger Parksafari.
Naam
Zwarte paardantilope
Uiterlijk
De Sable is een zeer mooie antilope met een glanzende donkere vacht met witte onderdelen en het gezicht. Koeien en jongen zijn donkerbruin, terwijl volwassen stieren zwart zijn. Sables hebben zeer grote hoorns die tot 1,2 m lang kunnen zijn. De hoorns van vrouwtjes zijn korter en slanker dan die van mannetjes. De stieren wegen 270 kg en kunnen tot 1,4 m hoog zijn bij de schouder. Deze dieren hebben enkele overeenkomsten met de Roan-antilope.
Dieet
De Sable heeft een voeding die voornamelijk bestaat uit gras. Ze eten liever speergras, rood gras, panicum en urochloa. Ze eten ook verschillende heesters die rond waterbronnen te vinden zijn. Deze dieren eten over het algemeen gras van gemiddelde hoogte. Ze zijn ook bekend om botten te kauwen die ze op het land tegenkomen om fosfortekort te compenseren.
Fokken
Koeien worden seksueel actief rond 3 jaar en krijgen meestal hun eerste kalf op 3-jarige leeftijd. De sabelantilope heeft een draagtijd van 270 dagen en brengt een enkel kalf ter wereld. Koeien verbergen hun kalveren de eerste twee weken in hoog gras voordat ze ze bij de kudde voegen. Ze worden gespeend na 8 maanden.
Gedrag
Sable-antilopen zijn actief in de vroege uren van de dag en ook in de late namiddagen. De Sable is een sociaal dier dat een grote variëteit aan kuddes kent. Tijdens het kalfseizoen vormen drachtige koeien kleine groepen die gescheiden zijn van de hoofdkudde, jonge en niet-fokkende leden. Kuddes verzamelen zich in de winter op vochtige vlei. Territoriale stieren verdrijven de jongere volwassen stieren uit de kudde wanneer deze geslachtsrijp worden. Sable-antilopen zijn altijd de moeite waard om te zien tijdens een Kruger Park Safari.
Leefomgeving
Deze antilopen geven de voorkeur aan savannebossen, evenals vochtige bossen en vlei, vanwege het middelhoge gras dat er beschikbaar is.
Veelgestelde vragen
Wat eet een sableantilope?
Voornamelijk gras, vooral sproeigras, rood gras en panicum, evenals heesters die rond waterbronnen voorkomen. Het is ook bekend dat zeldzame planten botten die ze op het veld aantreffen kauwen om zo fosfortekort te compenseren.
Hoe lang zijn de hoorns van de sableantilope?
Tot 1,2 m. Beide geslachten hebben hoorns, maar de hoorns van vrouwtjes zijn korter en slanker dan die van mannetjes, en volwassen stieren, die 270 kg wegen, zijn zwart in plaats van donkerbruin zoals de koeien.
Hoe lang is een sableantilope zwanger?
270 dagen. De sable brengt één kalf ter wereld, dat de koe de eerste twee weken verborgen houdt in hoog gras voordat ze het in de kudde opneemt. De kalveren worden na 8 maanden weggelaten. Koeien hebben meestal hun eerste kalf rond de leeftijd van 3 jaar.
Leefden sabelantilopen in kuddes?
Ja — baarsdieren zijn sociaal en leven in kuddes van uiteenlopende grootte. Tijdens de melkperiode vormen drachtige koeien kleine groepen los van de hoofdkudde en verdrijven territoriaal gedragende stieren jongere stieren wanneer deze de vruchtbare leeftijd bereiken.
Wanneer zijn de sableantilopen het actiefst?
Sableantilopen zijn actief in de vroege uurtjes van de dag en opnieuw in de late namiddag. Tijdens de winter verzamelen hun kuddes zich op vochtige plaatsen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)