De lenteek (Pedetes capensis) is geen haas, maar een knaagdier, die qua vorm vergelijkbaar is met een kangoeroe. Het heeft grote achterpoten en voeten, kleine onderarmen en lange, ovale oren. Het is een zeldzaam dier om te zien in het wild. Kruger National Park, Maar het is ook te zien in de zandige gebieden van het park.
Naam
Springhaas [Pedetes capensis]
Uiterlijk
De Springhare is eigenlijk, in tegenstelling tot zijn naam, geen haas, maar een knaagdier. Het heeft lange ovale oren. Het heeft grote achterpoten en voeten met kleine onderarmen. Het heeft een vorm die vergelijkbaar is met die van een kangoeroe. Het heeft een bruinkleurig vacht met een witte onderkant. Het heeft een zwarte punt op zijn staart.
Dieet
De Springhare eet voornamelijk gras, takken, zaden, bladeren en groen gras. Deze dieren bewegen op alle vier poten, maar zitten tijdens het eten op hun achterpoten en staart.
Fokken
Springhazen zijn niet-seizoensgebonden fokkers die na een draagtijd van slechts 77 dagen één jong per keer krijgen, drie keer per jaar. De jongen kunnen direct na de geboorte zien en bewegen. Jongen bereiken de geslachtsrijpheid op 8 maanden leeftijd.
Gedrag
De springhaas gebruikt zijn lange, krachtige poten om te ontsnappen aan roofdieren zoals cheeta's en roofvogels. Springhazen zijn een zeldzame verschijning tijdens de Kruger Park Safari maar ze zijn te spotten op de zandgebieden van het park.
Leefomgeving
Springhazen geven de voorkeur aan graslanden met schaarse begroeiing en zanderige grond, zodat ze zich kunnen ingraven.
Veelgestelde vragen
Wat eten de springharen?
Springharen eten van grasknollen, -stengels, -zaden, -bladeren en groen gras. Ze graven met alle vier poten, maar zitten op hun achterpoten en staart terwijl ze eten.
Welke dieren jagen op lenteherten?
De roofdieren van de springhare zijn cheetahs en roofvogels. Om te ontsnappen aan deze bedreigingen kan de springhare op zijn lange, krachtige poten rekenen.
Hoe vaak broeden de springharen?
Springharen zijn niet-seizoensgebruikende dieren die driemaal per jaar een jongje krijgen na een drachtduur van slechts 77 dagen. Het jong kan al bij de geboorte zien en bewegen en bereikt de rijpe leeftijd op 8 maanden.
Waar leven de lenteherten?
Springharen geven de voorkeur aan graslanden waar het vegetatie dun is en de grond zandig, omdat zandig grondtype het hen mogelijk maakt hun holen te graven.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)