De bushbuck (Tragelaphus sylvaticus) is een schuwe, solitaire antilope en een nauwe verwant van de kudu en nyala. Hij is 0,7 m hoog en weegt gemiddeld 54 kg. Zijn donkerbruine vacht heeft grijze highlights en witte vlekken op de flanken. Bushbuck zijn wijdverbreid in Sub-Sahara Afrika en komen zelden voor in open land en zijn een welkome verschijning op Kruger Park safar's.
Naam
Bosbok [Tragelaphus sylvaticus]
Uiterlijk
Nauwt verwant aan de Koedoe en de Njala, is de Bosbok een zeer mooi en elegant dier, met bokken die pronken met prachtige en grote, gedraaide hoorns. De basiskleur van de vacht van de Bosbok is donkerbruin met grijsachtige highlights, witte sokken aan de poten en witte vlekken op de flanken. Bosbokken zijn 0,7 meter hoog en wegen gemiddeld 54 kg.
De bushbuck ooien zijn kleiner en lichter van kleur dan de rammen. De strepen en vlekken op de ooien zijn duidelijker. Zowel rammen als ooien hebben veel markeringen op de meer beweeglijke delen van hun lichaam, waaronder hun flanken, staart, nek, kin en oren. De markeringen op de ruggen van de rammen worden gebruikt voor vertoningen en dansen, wat voorkomt dat de rammen vechten.
Dieet
Bushbuck zijn graansnapers en consumeren zeer zelden gras. Hoewel ze zeer selectieve graansnapers zijn, zullen ze hun voedingsvoorkeuren aanpassen om te overleven.
Fokken
Bosbokken hebben een draagtijd van ongeveer 6 maanden, maar het komt voor dat ze twee keer per jaar werpen. Het hoogtepunt van de geboorten valt meestal in de regenachtige periode in droge gebieden. Nadat het kalf is geboren, zal de moeder het schoonmaken en vervolgens de placenta blijven consumeren.
Het kalf blijft in zijn hol en volgt de moeder pas na vier maanden. Wanneer het kalf borstvoeding krijgt van de moeder, consumeert de moeder soms de mest van het kalf om hun geur en positie te verbergen. De koeien bereiken de rijpe leeftijd na ongeveer 12 maanden.
Gedrag
Ze zijn meestal actief in de vroege ochtend en voordat het heel donker wordt. In sommige gevallen wordt de Bushbuck volledig nachtdier als hij gedurende de dag voldoende wordt bedreigd. Wanneer hij wordt bedreigd, komt hij ofwel naar de grond en ligt plat, of hij vlucht en laat verschillende harde geklettertjes horen. Hoewel de Bushbuck 's nachts actief kan zijn, is hij ook actief overdag. Ze brengen het grootste deel van de dag door met rondstruinen en staan, en bewegen vervolgens langzaam naar hun holen voordat het donker wordt. De Bushbuck is een eenzaam dier. Hoewel hun leefgebied soms de leefgebieden van andere dieren doorkruist, verkiest hij het liever alleen te leven.
Waar kunnen ze gezien worden?
De Bosbok is een schuw en solitair dier dat wijdverspreid voorkomt in Sub-Sahara Afrika. Het heeft enkele habitats in Oost-Afrika, maar wordt zeer zelden in open terrein aangetroffen. De Bosbokken in verschillende gebieden hebben verschillende voorkeuren en vachtkleuren. Tijdens Kruger Park Safaris, je kunt het beu worden om alleen te zien impala, dus een waarneming van een bosbok is zeer welkom.
Roofdieren
De boomduiker heeft veel roofdieren, waaronder luipaarden, hyena's, leeuwen en cheeta's. Er zijn ook gevallen waarin bavianen de jongen opeten, maar de boomduikers blijven liever dicht bij hen in de buurt om het fruit te eten dat de bavianen laten vallen tijdens het voeren.
Veelgestelde vragen
Wat eet een bushbuck?
Bushbuck zijn gravers en eten ze zeer zelden gras. Hoewel ze zeer selectieve gravers zijn, zullen ze hun voedingsvoorkeuren veranderen wanneer dat nodig is om te overleven.
Hoe kun je een mannelijke bushbuck van een vrouwelijke onderscheiden?
Rammen hebben grote, draaiende hoorns, terwijl de ewes kleiner en lichter van kleur zijn, met meer prominente strepen en vlekken. De markeringen op de rug van de rammen worden gebruikt voor showdoeleinden, waardoor het voorkomen wordt dat de rammen vechten.
Wat doet een bushbuck als hij wordt bedreigd?
Het valt ofwel op de grond en ligt plat, of het vlucht en laat verschillende kreupel geluiden horen. Als het gedurende de dag voldoende wordt bedreigd, kan een bushbuck volledig nachtdier worden.
Welke dieren jagen op bushbuck?
Leoparden, hyena's, leeuwen en cheetahs jagen op bushbuck en bavianen eten soms de jongen. Toch blijven bushbuck graag dicht bij bavianen om de vruchten te eten die de bavianen laten vallen tijdens het eten.
Hoe lang is een bushbuck zwanger?
Na ongeveer 6 maanden zijn bushbucken bekend om twee keer per jaar te bevallen. Het jong blijft in zijn hol en begint pas na vier maanden naar zijn moeder te volgen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)