De Afrikaanse visarend is een grote adelaar uit het subsaharische Afrika die leeft in de buurt van zoetwatermeren, rivieren en reservoirs waar er veel voedsel beschikbaar is. De volwassen exemplaren hebben een hoofdzakelijk bruine vacht, krachtige zwarte vleugels, een wit-sneeuwachtige kop, staart en borst en een felgekleurde gezichtshuid die lijkt op die van de Amerikaanse kale adelaar. Het is de nationale vogel van Namibië en Zambia en kan worden gezien en gehoord in het wild. Kruger Parksafari.
De prachtige Afrikaanse visarend
De Afrikaanse visarend is een van, zo niet de meest, iconische en beroemde vogels van Zuid-Afrika. De Afrikaanse visarend is een grote arendensoort die de voorkeur geeft aan leven in Sub-Saharaans Afrika, waar ze bij voorkeur dicht bij grote watermassa's leven die een overvloed aan voedsel hebben. De Afrikaanse visarend is de nationale vogel van Namibië en Zambia. Vanwege het grote verspreidingsgebied van de Afrikaanse visarend is deze in veel talen bekend. De Afrikaanse visarend lijkt qua uiterlijk op de Amerikaanse zeearend, maar komt voor op verschillende continenten.
De Afrikaanse visarend behoort tot een oude familie van zeearenden en heeft donkere ogen en donkere klauwen. De Afrikaanse visarend is een grote vogel, waarbij de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes. Dit seksuele dimorfisme komt zeer vaak voor bij roofvogels. De mannetjes hebben een grote spanwijdte van 2 meter, terwijl de vrouwtjes een spanwijdte van 2,4 meter hebben. De volwassen Afrikaanse visarend heeft een zeer iconische kleur: hun lichaam is voornamelijk bruin met een witte kop die lijkt op die van de kale adelaar, met grote en krachtige zwarte vleugels. Het hoofd, de staart en de borst van de Afrikaanse visarend zijn een sneeuwwit kleurenschema. Het gezicht en de poten zijn een heldergeel kleurenschema en zoals gezegd hebben ze zwarte klauwen. De hakenachtige structuur van de neus is ideaal voor de carnivoren levensstijl van de Afrikaanse visarend.
Een jonge Afrikaanse visarend heeft bruine veren en de ogen zijn ook veel lichter in vergelijking met volwassenen. De Afrikaanse visarend is gemaakt om waterdieren te vangen. Hij heeft zeer schilferige en droge poten met lange scherpe klauwen waarmee hij gladde waterdieren gemakkelijk kan vastgrijpen en vangen. Het dieet van de Afrikaanse visarend bestaat voornamelijk uit watermaaltijden zoals vis, maar het is ook een opportunistische jager die ook kleine zoogdieren zoals hazen, ratten, kleine vogels, hagedissen en amfibieën zal jagen.
De Afrikaanse visarenden leven dicht bij zoetwatermeren, rivieren en reservoirs, hoewel ze ook langs de kusten van lagunes zijn waargenomen. Afrikaanse visarenden bouwen grote nesten boven in bomen, dicht bij een grote waterbron. Deze vogels zijn solitaire dieren die men meestal alleen ziet vliegen of met hun partner in de buurt. Afrikaanse visarenden zijn vogels die monogaam zijn en hun hele leven bij dezelfde partner blijven. Het is zeer goed mogelijk om deze majestueuze vogels tijdens een... te zien en te horen vliegen. Kruger Park Safari
Tijdens het droge seizoen, wanneer de waterstanden laag zijn, broeden de visarenden. Paren hebben vaak meer dan één nest waar ze vaak tussen reizen en die ze hergebruiken. Omdat visarendparen de nesten hergebruiken, kunnen ze behoorlijk groot worden, tot wel 2 meter breed en ongeveer 1 meter diep. De nesten worden opgebouwd tijdens vele bezoeken en bestaan voornamelijk uit verschillende stukken hout. Het vrouwtje kan tot drie witte eieren leggen die bedekt zijn met roodachtige spikkels. De broedtijd van de eieren duurt ongeveer 45 dagen.
Veelgestelde vragen
Wat eet de Afrikaanse visarend?
Voornamelijk vis en andere aquatische prooien, die het vastpakt met zeer schubige, droge voeten en lange, scherpe klauwen. Het is ook een opportunistische jager die kleine zoogdieren zoals hazen en ratten, evenals kleine vogels, hagedissen en amfibieën, vangt.
Wat is de spanwijdte van een Afrikaanse visarend?
De mannetjes hebben een spanwijdte van ongeveer 2 m en de vrouwtjes ongeveer 2,4 m. De vrouwelijke Afrikaanse visarenden zijn groter dan de mannetjes; dit verschil in grootte tussen de geslachten komt zeer vaak voor bij roofvogels.
Maken Afrikaanse haaiewalvisen een leven lang partnerschap?
Ja — Afrikaanse visarenden paren voor het leven en blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Ze zijn solitair gevende vogels en worden meestal gezien vliegend alleen of met hun partner in de buurt.
Hoe groot is het nest van een Afrikaanse visarend?
De nesten kunnen tot 2 m breed en ongeveer 1 m diep zijn. Parels bouwen grote nesten van hout in de toppen van bomen nabij een grote waterbron; ze houden vaak meer dan één nest bij en hergebruiken deze, waardoor elk nest tijdens vele bezoeken wordt uitgebreid.
Wanneer paren Afrikaanse visarenden?
Afrikaanse visarenden paren in het droge seizoen, wanneer het waterpeil laag is. De vrouwtje legt maximaal drie witte eieren met rode vlekken, en de incubatie duurt ongeveer 45 dagen.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)
