De aardwolf (Proteles cristata) is een klein, hyena-achtige dier uit de hyenafamilie dat, in tegenstelling tot zijn verwanten, een termieteneter is. Hij kan in één nacht 200.000 tot 300.000 termieten eten. Het is een solitair, nachtdier dat een bruin-geel, zwartgestreepte vacht heeft en een bosachtige staart met zwarte puntjes. Hoewel hij zeldzaam is, is het wel gezien in het Kruger National Park.
Naam
Aardwolf [Proteles cristata]
De naam aardwolf is een Afrikaans woord en vertaalt zich naar ‘Aardewolf’ in het Engels. De naam komt voort uit zijn hondachtige uiterlijk. In tegenstelling tot de naam eet een aardwolf geen vlees, maar graaft in plaats daarvan naar termieten en andere insecten.
Uiterlijk
De aardwolf Het aardwolf is een klein dier dat ongeveer 40 tot 50 cm van de schouderhoogte staat en tussen 65 en 80 cm lang is van neus tot basis van de staart. De staart is ongeveer 20 tot 30 cm lang. Het heeft een bruin-geel vacht met veel zwarte strepen en een dichtbehaarde staart met zwarte puntjes. Het aardwolf heeft ruige, donkerdere haren op zijn rug die opstijgen wanneer het wordt bedreigd. Het aardwolf lijkt op een klein hyena-achtige dier en weegt ongeveer 10 kg.
Dieet
De aardwolf verschilt van de andere leden van de hyenafamilie doordat hij geen vlees eet. Hij is een termieteneter. Hij is zo goed aangepast aan het eten en vangen van termieten dat alle tanden, behalve de kaninen, zijn veranderd in tanden die dienst doen als haken. Dit maakt het onmogelijk om vlees te eten. De kanijnen zijn alleen bedoeld om zichzelf te verdedigen tegen andere aardwolven. Het belangrijkste voedsel van een aardwolf bestaat uit termieten. aardwolf bestaat uit twee hoofdsoorten termieten, waarvan er één in de wintermaanden inactief wordt.
Sindsdien is aardwolf Het hoofdvoeder bestaat uit deze twee soorten termieten. Ze zijn genoodzaakt om dicht bij deze twee soorten te leven waar er een overvloed aan aanwezig is. De aardwolf kan in één nacht een verbazingwekkende hoeveelheid termieten eten: 200.000 tot 300.000 termieten. Hoe de aardwolf deze grote hoeveelheid termieten kan vangen, is dat hij gebruik maakt van zijn scherp gehoor om de termieten ondergronds te detecteren en vervolgens zijn plakkerige brede tong gebruikt om de termieten op te likken.
Fokken
De aardwolf is een zeer eenzaam dier, waardoor het sociale gedrag niet bekend is. In Zuid-Afrika paren aardwolven zich in het begin van juli en hun drachtduur duurt ongeveer 90 dagen. Daarna worden er 2 tot 4 jongen geboren. Het is niet bekend wanneer de jonge dieren alvast kunnen eten, maar de ouders voeren de jongen tijdens de kuikensperiode met regurgiteerde termieten.
Gedrag
Aardvarkzwijnen zijn solitaire, nachtelijke foerageerders die alleen samenkomen tijdens de paring en om jongen groot te brengen. Aardvarkzwijnen worden zelden samen in kleine groepen gezien en jagen nooit in een roedel vanwege de exclusiviteit van hun dieet, het zou veel beter zijn om alleen te jagen. Aardvark Ze verblijven meestal in oude holen van springhare, maar leven ook in verlaten holen van warthog en aardvark. Wanneer de aardwolf geen hol kan vinden om te claimen, graaft hij zijn eigen hol. Hoewel Aardvark zijn zeldzaam, mensen hebben ze gespot tijdens een Kruger rondleiding.
Locatie
Aardwolfen kunnen worden gevonden in heel Zuidelijk en Oost-Afrika, maar niet langs de kust. De aardwolf ze kunnen tolereren een groot aantal verschillende leefomgevingen, zoals open vlakke gebieden, weilanden, savannegebieden en semi-aride gebieden. Er zijn twee afzonderlijke kolonies in Afrika: één die zich centraal in Zuid-Afrika bevindt en de andere die zich uitstrekt van Tanzania tot aan Egypte. Sommige gebieden waar Aardwolves te vinden zijn, zijn in het Northern Cape, Botswana en de Karoo. Hoewel ze in het gebied zeldzaam zijn, zijn er wel waarnemingen geweest van Aardvark in het Krugerpark tijdens Kruger Park Privé Safaris.
Familiale Statistieken
Bestelling
Carnivora
Familie
Hyenidae
Fokken
2 – 4 welpen, geboren van oktober tot december na ±3 maanden dracht.
Gewicht
Gemiddeld wegen zowel mannen als vrouwen ongeveer 10,5 kg.
Lengte
Zowel mannelijk als vrouwelijk gemiddeld 90 cm
Spooridentificatie
De Aardwolf heeft brede en sterke klauwen die 20 mm over de boog lopen. Er zijn 5 tenen aan de voorvoeten, waarbij de eerste teen hoger op de voet ligt waardoor de spoor 4 klauwen heeft en er 4 klauwen aan de achtervoeten te vinden zijn.
Veelgestelde vragen
Wat betekent de naam aardwolf?
Aardwolf is een Afrikaans woord dat in het Engels “aardwolf” betekent. Het dier heeft zijn naam te danken aan zijn hondachtige uiterlijk. Ondanks de naam graaft de aardwolf voor termieten en andere insecten.
Hoe vangt een aardwolf termieten?
Het gebruikt zijn scherpe gehoor om termieten ondergronds te detecteren, en likt ze vervolgens op met zijn brede, kleverige tong. Het is afhankelijk van twee hoofdsoorten termieten, waarvan één in de winter in rusttoestand komt; daarom moet het dicht bij de plekken waar ze in overvloed aanwezig zijn wonen.
Hoe groot is een aardwolf?
De aardwolf is een klein dier dat ongeveer 40 tot 50 cm hoog is bij de schouder en ongeveer 10 kg weegt. De ruwe, donkere vacht aan zijn rug stijgt wanneer het zich bedreigd voelt.
Waar wonen aardwolven?
Aardwolven leven in Zuid- en Oost-Afrika, maar niet langs de kust. Er zijn twee afzonderlijke populaties: één in het centrale deel van Zuid-Afrika en één die zich uitstrekt van Tanzania tot Egypte. Ze tolereren open vlakke gebieden, graslanden, savannes en semi-aride gebieden en kunnen worden aangetroffen in plaatsen zoals het Noordereiland, Botswana en de Karoo.
Leefden aardwolven in holen?
Ja. Aardwolven verplaatsen zich meestal naar holen die zijn achtergelaten door andere dieren, zoals de holen van verlaten warthogs en aardvarkens. Wanneer een aardwolven geen hol kan vinden om te innemen, graaft hij zijn eigen hol.
Voeg Kurt Safari toe als favoriete bron op Google (opent in een nieuw tabblad)