Informeer nu
Informeer nu

Slide Kruger park day safari South African Tourism Award Trip Advisor
Menu

Uilen van het Kruger National Park

Het is bekend dat bijgeloof en volksverhalen uilen en slechte voortekenen met elkaar in verband brengen. In sommige delen van de wereld worden zelfs spikes op de daken van landelijke huizen geplaatst om te voorkomen dat uilen daar landen. De angstaanjagende roep van een uil 's nachts vervult sommige mensen nog steeds met het voorgevoel dat de dood nabij is of dat er iets slechts op handen is. In de vroege Romeinse tijd wendde een dode uil die aan je deur was genageld alle kwaad af. Vroege Engelse folklore geloofde dat tot as gekookte uileneieren het gezichtsvermogen konden verbeteren en dat een bouillon gemaakt van uil kinkhoest kon genezen. Zelfs vandaag de dag worden uilen in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege de door de uilen waargenomen wijsheid, opmerkelijke gezichtsvermogen en jachtvaardigheden.

Maar we kunnen gerust zeggen dat al dit bijgeloof onzin is, en degenen die erin geloven, missen de ongelooflijke aard van de Uil. Deze majestueuze vogels zijn zo'n bijzondere waarneming in het Kruger en ze verdienen de behandeling niet die ze krijgen van oude vrouwenverhalen!

Over uilen

Hoewel de uil enorme ogen heeft die 's nachts opmerkelijk goed kunnen zien, vertrouwt hij meestal op zijn uitzonderlijke gehoor om prooien te vangen. Omdat het nachtelijke jagers zijn, kunnen uilen overdag hoog in een boom worden gezien, zonlicht vermijden en rusten voordat de nachtelijke jacht begint. Uilen jagen in rotsachtige heuvels, bossen en rivierwoudgebieden, waar ze gemakkelijk prooien kunnen vinden.

Barn Owl Kruger

Over uilen

Hoewel de uil enorme ogen heeft die 's nachts opmerkelijk goed kunnen zien, vertrouwt hij meestal op zijn uitzonderlijke gehoor om prooien te vangen. Omdat ze nachtelijke jagers zijn, kunnen uilen overdag hoog in een boom worden gezien, zonlicht vermijdend en rustend voor de nachtelijke jacht. Uilen jagen in rotsachtige heuvels, bossen en rivierwoudgebieden, waar ze gemakkelijk prooien kunnen vinden.

De twee meest voorkomende uilen in het Kruger National Park zijn de kerkuil en de oehoe van Verreaux.

De kerkuil

De kerkuil heeft de bijnaam "Ghost Owl" verdiend vanwege zijn angstaanjagende "Screeech" gemaakt tijdens het vliegen 's nachts, zijn spookachtige uiterlijk en het feit dat hij graag rust in verlaten gebouwen.

De volwassen kerkuil is ongeveer 30-36 cm hoog en weegt ongeveer 410 g. Met een spanwijdte van 90 cm heeft deze middelgrote uil een goudgeel en een bleke kleur. Zwarte ogen worden gezien in een zeer onderscheidend hartvormig gezicht.

Kerkuilen jagen op hagedissen, vogels en kikkers, maar hun belangrijkste voedselbron zijn knaagdieren. Deze uilen leven gemakkelijk waar mensen aanwezig zijn en nestelen vaak in schuren of sluiten menselijke nederzettingen af. In de Kruger nationaal park, worden ze vaak gevonden in de buurt van rustkampen. Uilen jagen vanaf de schemering, zoals roofvogels op uilen jagen als ze ze overdag kunnen vinden.

Kerkuilen broeden van maart tot mei en leggen 5 of 6 eieren in een eenvoudige depressie. Na ongeveer 33 dagen komen de eieren uit en na ongeveer 70 dagen zijn de jonge uilen klaar om het nest te verlaten. Kerkuilen paren meestal voor het leven.

Verreauxs Kruger Park

De Oehoe van Verreaux

Een volwassene De Oehoe van Verreaux is groter dan een kerkuil. Het meet ongeveer 58 tot 66 cm en kan van 1,5 tot 2,4 kg wegen. Met een spanwijdte van 1,50 m is dit een grote uil, met zeer opvallende oorbosjes. De Oehoe van Verreaux heeft donkere ogen en roze oogleden met een grijze snavel en een zwart omrand bleek gezicht.

De geprefereerde habitat van de oehoe van Verreaux is in bossen en savannegebieden, vaak in grote bomen. Deze uilen jagen in dezelfde gebieden als adelaars en valken, maar kunnen gelukkig samenleven met deze roofvogels omdat ze nachtdieren zijn. Deze uil heeft een gevarieerd dieet en jaagt op knaagdieren, vogels waar ze 's nachts slapen en zelfs prooien zo groot als een vervet aap of een mangoest. De Oehoe van Verreaux eet ook insecten en vleermuizen. Terwijl hij hoog in een boom zit, zal de uil zijn prooi zien en naar beneden duiken met vleugels die vrijwel geluidloos zijn, waarbij hij zijn enorme scherpe klauwen in de prooi slaat, wat resulteert in onmiddellijke dood.

Verreaux's Oehoe's gebruiken meestal jaar na jaar hetzelfde nest. Ze broeden van maart tot september en hebben normaal gesproken twee eieren. Na ongeveer 39 dagen komen de eieren uit en na drie maanden zijn de kuikens klaar om te vliegen. Het is zeldzaam dat beide kuikens het overleven. Men denkt dat de sterkere zal domineren en uiteindelijk zal de zwakkere uil sterven. Hoewel het overlevende kuiken na drie maanden kan vliegen, blijft het over het algemeen bij de volwassenen tot het volgende broedseizoen. Het is niet bekend dat Verreaux's Oehoe's elk jaar broeden.

Of je nu in het park verblijft tijdens je Safari-reis naar het Krugerpark, of als je in de buurt blijft, is de kans groot dat als je 's nachts wakker wordt, je de roep van de Uil zult horen, en het is op geen enkele manier zo sinister als bijgeloof van lang geleden je wil doen geloven!

Laat een antwoord achter

nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×