Informeer nu
Informeer nu

Slide Kruger park day safari South African Tourism Award Trip Advisor
Menu

Naam

Kuifbaardvogel [Trachyphonus vaillantii]

Uiterlijk

De Crested Barbet is een nogal kleurrijk vogeltje dat hem onmiskenbaar maakt als hij wordt gespot. Het gezicht van de vogel heeft prachtige gespikkelde gele en rode veren met de vreemde zwart-witte vlekken die ook op het gezicht te vinden zijn. De buik van de vogel lijkt sterk op de kleuren van het gezicht, terwijl de keel en vleugels een prachtig gevlekte zwart-witte kleur hebben. De snavel van de Barbet is dik en geel die aan de punt naar zwart afloopt. De Crested Barbet heeft een iconisch zwart plukje veren waaraan het zijn naam dankt.

Eetpatroon

De kuifbaardvogel voedt zich voornamelijk met insecten, maar het is ook bekend dat hij zich voedt met eieren van andere vogels en ook met fruit.

Fokken

Kuifbaardvogels maken hun nest in de gaten van bomen of in een sisalblok dat in tuinen wordt gevonden. Deze vogels zijn territoriaal en ook monogaam tijdens de paartijd. De grootte van hun territorium hangt vaak af van hun leefgebied. Eieren worden gelegd tussen september en december met maximaal 5 eieren per dag. Na 13-17 dagen broeden komen de jongen uit de eieren. De jongen worden naakt en blind geboren en worden door beide ouders met insecten gevoed.

Gedrag

Deze vogels kunnen afzonderlijk of in paren worden gevonden en kunnen vaak op de grond stuiteren op zoek naar voedsel. Deze vogels vliegen niet gemakkelijk en kunnen alleen korte afstanden vliegen. Deze vogels zijn nogal sociale vogels en nestelen in gaten in bomen. Deze vogels zijn erg vocaal en hebben een trilsignaal dat lange tijd kan doorgaan. Deze vogels zijn erg agressief en het is bekend dat ze elke vogel aanvallen die binnen zijn territorium komt.

Habitat

De Crested Barbet is over het algemeen te vinden in savannegebieden, maar ook in tuinen in de voorsteden, bosgebieden met struikgewas en waterlopen.

nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×