063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op   | Voorwaarden
063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op   | Voorwaarden
Menu

Afrikaanse havikarend

Naam

Afrikaanse havikarend [Aquila spilogaster]

Uiterlijk

De Afrikaanse havikarend is een middelgrote vogel met een witte borst en onderkant. De basis van de staartveren en het middengedeelte van de onderkant van de vleugels zijn ook wit van kleur. De uiteinden van de staart en de vleugels, evenals de basis van de vleugels en de bovenkant van zijn lichaam zijn allemaal zwart. Het heeft zwarte verticale strepen op zijn witte borst. Onrijpe Afrikaanse havik-adelaars zijn veel lichter dan volwassenen, met hun kleuren lichtbruin en wit.

Eetpatroon

De Afrikaanse havikarend jaagt voornamelijk met zijn poten. Ze zitten op een hoge baars en spotten hun prooi tot op een kilometer afstand. Het dieet van de Afrikaanse havikarend bevat voornamelijk vogels en jachtvogels, die ze meestal wegspoelen om te vangen. Ze jagen vaak in paren, waarbij de een de spoeling doet terwijl de andere de moordaanslag doet. Het is ook bekend dat ze zich voeden met kleine zoogdieren en reptielen.

Fokken

Tijdens het broedseizoen zal het mannetje verschillende oproepen en swoops uitvoeren en het vrouwtje zal zich dan omdraaien en haar klauwen laten zien, terwijl het mannetje de vrouwelijke huwelijksgeschenken meebrengt. Het vrouwtje legt tussen april en augustus maximaal 2 eieren in een nest en broedt ze 43 dagen uit. Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn aanwezig bij het grootbrengen en opvoeden van de kuikens.

Gedrag

Afrikaanse havikarenden bouwen hun nesten in hoge gebieden, zoals de luifels van bomen en kunstmatige structuren zoals pylonen. Hun nesten zijn over het algemeen groot en hebben de vorm van een groot platform. Van nesten van Afrikaanse havikarenden is bekend dat ze tot 60 jaar lang worden gebruikt. Het is bekend dat het eerste uitgekomen kuiken het tweede zal verpletteren en doden als er niet genoeg voedsel beschikbaar is.

nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×