Informeer nu
Informeer nu

Slide Kruger park day safari South African Tourism Award Trip Advisor
Menu

De Afrikaanse Big Five

Het woord "big five" begon als een manier om te verwijzen naar de vijf gevaarlijkste soorten om te voet op te jagen.

De vijf grote Afrikaanse diersoorten die door jagers als riskant en effectief worden beschouwd om ze te doden, worden als een prestatie beschouwd: de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel. De uitdrukking heeft tegenwoordig een veel zachtere benadering en heeft betrekking op het zien van de prachtige soorten dieren in het wild tijdens een safari in Afrika. Voor waarnemingen, ontmoetingen en fotomomenten worden deze gastvrije reuzen ook gevraagd.

Ondanks de formidabele status en het belang van de vijf, zijn hier enkele interessante informatie waarvan we dachten dat je ze fascinerend zou vinden over de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel.

The african BIG FIVE

Leeuw

De Afrikaanse leeuw is de grootste kat van Afrika. De inwonende gemeenschappen van Lion worden Prides genoemd en zijn sociaal. Maximaal drie mannetjes zullen een trots zijn, en de rest zou vrouwtjes en hun jongen zijn. De som van de trots zou afhangen van de toevoer van water en voedsel. Het gebrul van een leeuw is tot op 8 km afstand te horen. Het territorium van een trots zal zich uitstrekken tot 260 vierkante kilometer. Het mannetje is degene die het territorium zal verdedigen. De dichte manen van de mannelijke leeuw beschermen hen tegen gevechten. De belangrijkste taak van de vrouwelijke leeuwen is om te jagen en voor hun jongen te zorgen. Ze jagen samen, omdat ze kleiner en langzamer zijn, wat leidt tot hun succesvolle jacht.

Luipaard

Het zijn voornamelijk nachtdieren en maken deel uit van de Afrikaanse Big 5. Ze zijn niet sociaal en hebben de neiging een geïsoleerd leven te leiden. Het zijn behendige en uitstekende zwemmers. Ze springen tot wel 6 meter hoog en dragen hun prooi meestal naar bomen waar ze het best beschermd zijn tegen andere roofdieren. Luipaarden kunnen ook snelheden bereiken tot 57 km/u. Bij een nest van 1 tot 6 kittens is de draagtijd 90 tot 105 dagen. Gedurende 3 maanden zullen de welpen zogen en tot 8 weken verborgen blijven. Van alle grote katten hebben luipaarden het grootste territorium. In verschillende geografische regio's heeft dit vermogen ervoor gezorgd dat ze lang meegaan. Luipaarden zijn carnivoren en de grootste hinderlaagjagers aller tijden.

The african BIG FIVE

Olifant

Het zal tot 70 jaar in het wild overleven. Ze zijn de grootste van alle zoogdieren op aarde en kunnen tot 16 uur per dag eten. Per dag eten ze tussen de 136 en 226 kilo voedsel. Ze hebben de grootste hersenen in de dierenwereld, hoewel ze slecht kunnen zien. Op de leeftijd van 12 tot 15 jaar zullen de mannetjes uit de kudde vertrekken. Olifanten kunnen om de 3 tot 4 jaar bevallen en de zwangerschapsduur is 2 jaar. Baby's kunnen bij de geboorte ongeveer 113 kilogram wegen. Het is het enige zoogdier dat niet kan springen. Het gemiddelde gewicht van het hart van een olifant is 12 tot 21 kilogram. De vrouwelijke olifant kan pas op 16-jarige leeftijd broeden, maar heeft zelden meer dan 4 nakomelingen.

Neushoorn

De grootste van de vijf soorten neushoorns is de witte neushoorn of vierkante lipneushoorn. Hij gebruikt zijn grote mond met vierkante lippen om te grazen. De witte neushoorn van alle neushoornsoorten is het meest sociaal. De brede neushoorn werd aanvankelijk verkeerd vertaald van het Nederlands naar het Engels en werd witte neushoorn genoemd.

Buffalo

Vergeleken met hun gezichtsvermogen en luistervermogen heeft de Afrikaanse buffel een uitstekend reukvermogen. Gezien het feit dat Lion's niet nat willen worden, zal Buffalo zich door het water voortbewegen. De jongere of zwakkere zou als defensieve maatregel in het midden van de kudde blijven wanneer de kuddes bewegen. Als ze gewond zijn, zijn buffels ernstig gewelddadig en dus de waarheid dat ze een van de Afrikaanse Big 5 zijn.

Bezoek het Kruger National Park voor een safari ervaring van je leven.

nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×