063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden
063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden

Naam

Luipaard [Panthera pardus]

Uiterlijk

Luipaarden zijn zeer sluwe katachtigen die zijn bedekt met een goudgele vacht met zwarte (rozetten) die het lichaam van het dier bedekken. De rozetten bedekken alleen het lichaam, terwijl de benen en het hoofd zijn bedekt met stevige zwarte vlekken. De staart van de luipaard was aan de onderkant wit getipt. De luipaard is veel steviger gebouwd dan de cheetah, met mannetjes die tussen de 20 en 90 kg wegen en een lichaamslengte van maximaal 2,1 m hebben. Vrouwtjes zijn fysiek kleiner dan de mannetjes, zowel in lengte als in gewicht. De luipaard is de op een na grootste kat in Afrika.

Eetpatroon

De luipaard heeft een zeer gevarieerd dieet. Hierdoor kan de luipaard zich aanpassen aan bijna elke omgeving en zijn voedselbronnen. Het algemene dieet voor een luipaard omvat meestal kleine en middelgrote antilopen. De luipaard is ook gezien jagend en voedend op bavianen, vossen, vissen, reptielen en hyrax. Er zijn zeer zeldzame gevallen geweest waarbij luipaarden zich voedden met insecten en knaagdieren terwijl voedsel uiterst schaars was. Het aanpassingsvermogen van luipaarden is zo sterk verbeterd dat bekend is dat ze overleven aan de rand van de stad en zich voeden met wat ze van binnen kunnen vinden.

Fokken

Luipaarden zijn niet-seizoensfokkers, wat betekent dat hun jongen op elk moment van het jaar kunnen worden geboren. Er is een draagtijd van 3,5 maanden waarna maximaal 3 jongen geboren worden. De luipaard zal bevallen in verborgen schuilplaatsen om zijn jongen te beschermen tegen aaseters en roofdieren. Luipaarden zijn erg beschermend voor hun jongen en doen er alles aan om hun welpen te beschermen. Leeuwen, hyena's en cheeta's beschouwen luipaardenwelpen allemaal als een gemakkelijke maaltijd en hoe beter de welpen verborgen zijn, hoe veiliger ze zijn.

Gedrag

Luipaarden zijn nachtelijke jagers, wat betekent dat ze de hele dag laag liggen en zich verstoppen en wachten op het vallen van de avond. Deze nachtelijke jagers gebruiken het verrassingselement om hun gebeden op te vangen. Ze zullen zich aan de schaduwen en het lange gras hechten om verborgen te blijven en dicht bij hun prooi te komen. Wanneer ze dichtbij genoeg zijn, zal de luipaard grotere prooien bespringen om ze te verzwaren en schade toe te brengen, en ze zullen kleinere prooien naar beneden rennen als ze dichtbij genoeg zijn. Kleinere prooien worden meestal gedood door een beet in de nek die het ruggenmerg doorsnijdt, wat verlamming veroorzaakt. Grotere prooien worden in de keel gebeten, stikken en bloeden. Wanneer het doden van een luipaard wordt bedreigd, zal hij het karkas in een boom dragen en in de splitsing van een boom leggen, veilig en buiten bereik van aaseters zoals hyena's.

Habitat

Net als zijn vermogen om zich aan te passen aan de beschikbaarheid van voedsel, kan de luipaard zich daadwerkelijk aanpassen aan een verscheidenheid aan verschillende omgevingen en habitats. Ze zijn te vinden op hoogtes van 2000 meter boven zeeniveau tot in kustgebieden. Ze leven in bossen, woestijnen, bergen, bushveld, rotsachtig terrein en hoge graslanden. Elke plek die een goede dekking biedt, is perfect voor de luipaard. Hoewel het luipaard een zeldzaam gezicht is, heb je een goede kans om het tijdens een middag tijdens een Kruger Park Safari te spotten.

Kruger day safaris
Kruger tour
nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×