063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden
063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden
Kruger day Safari

Naam

Kudu of Greater Kudu [Tragelaphus strepsiceros]

Uiterlijk

Kudu's zijn een soort die een sterk seksueel dimorfisme vertoont in het feit dat de mannetjes enorme, spiraalvormige hoorns hebben die lengtes tot 1,8 meter kunnen bereiken. De hoorns bereiken hun volledige lengte na zes jaar. De hoorns waarop de mannetjes opscheppen zijn veel langer dan die van de vrouwtjes. De stieren bereiken een enorm gewicht van 300 kg en staan 1,4 meter op de schouder. De vrouwtjes wegen slechts 260 kg en staan slechts 1,25 m hoog op de schouder. Hun vacht is lichtbruin, bijna geelbruin van kleur, met witte strepen op hun flanken die allemaal verschillen in vorm en grootte. Ze hebben een V-vormige band op hun voorhoofd met witte vlekken op hun wangen. Ze hebben lange manen die zich uitstrekken vanaf hun nek en zich uitstrekken tot aan hun staart.

Eetpatroon

Kudu's zijn browsers, wat betekent dat ze zich voeden met bladeren van verschillende struiken, bomen en struiken, ze geven de voorkeur aan fruit, peulen, klimplanten en forbs. Het is ook bekend dat ze vetplanten zoals spekboom en zelfs aloë eten.

Fokken

De bronsttijd voor Kudus loopt tot en met april en eindigt in mei. Een enkel kalf wordt geboren in januari en maart na een draagtijd van ongeveer 9 maanden. Er zijn gelegenheden waarbij jongen buiten het seizoen worden geboren en het is eigenlijk niet erg zeldzaam. Kalveren liggen binnen de eerste 6 weken ondergedoken en krijgen bezoek van hun ouders om gezoogd te worden.

Gedrag

Kuddes met meer dan 20 leden zullen gewoonlijk in veel kleinere groepen worden opgesplitst. Koeien en hun jongen zullen een sociale groep vormen met tussen de 4 en 10 leden. Koeien blijven bij hun moeder terwijl de stieren de groep verlaten wanneer ze geslachtsrijp zijn. De vrijgezellen zullen zich tijdens de paartijd bij de vrouwelijke kuddes voegen en buiten de paartijd rondreizen. Er is geen strijd om territorium tussen mannen, in plaats daarvan hebben ze een op grootte gebaseerde hiërarchie waar de grootste stier de leiding heeft. Leeftijd speelt ook een grote rol in dominantie tussen Kudu's.

Habitat

Kudu leven het liefst in open Knobthorn-bossen in de Kruger en op wildboerderijen in Mpumalanga. Ze zijn ook te zien in de bossen van Mopane en Miombo in het noorden en noordwesten van Zuid-Afrika. Deze reuzen komen vrij vaak voor tijdens een Kruger National Park Safari.

Waar zijn ze te vinden?

Kudu is een zeer populaire antilope en komt veel voor in Zuid-Afrika en komt veel voor in wildreservaten, privé-wildboerderijen en wordt ook in het wild gezien op veel boerderijen in heel Zuid-Afrika.

Kruger park day safari
nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×