063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden
063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden

Naam

Giraf [Giraffa camelopardalis]

Uiterlijk

De giraf is het hoogste zoogdier ter wereld en bereikt een enorme hoogte van 5,5 meter. Omdat de giraf zo'n lange nek heeft, heeft hij een uniek bloedsomloopsysteem ontwikkeld dat bij geen enkel ander dier wordt gezien en de functionaliteit verbijstert wetenschappers tot op de dag van vandaag. Mannetjesgiraf bereiken deze duizelingwekkende hoogte van 5,5 m, terwijl de vrouwtjes een veel kleinere hoogte bereiken van 4,5 meter. Giraffen hebben een Tan-basiskleur met bruine vlekken die het hele lichaam bedekken, waardoor het een gebroken verf-look krijgt. De binnenkant van de poten heeft geen vlekken. Zowel mannelijke als vrouwelijke giraffen hebben een set stompe hoorns die uit de bovenkant van hun hoofd steken. Deze koppen zijn bedekt met een huidlaag.

Eetpatroon

Zoals eerder vermeld, hebben giraffen een zeer lange nek waardoor ik me kan voeden met de bladeren en doornen die groeien op de toppen van bomen die niet toegankelijk zijn voor andere dieren. Deze lange nek belemmert echter soms zijn vermogen om zich dicht bij de grond te voeden met gras en planten. Giraffen spreiden hun benen uit elkaar om voldoende te kunnen bukken om water te drinken.

Fokken

Koeien die ontvankelijk zijn, worden continu het hof gemaakt en benaderd door mannetjes die op zoek zijn naar een partner. De draagtijd van een giraffe is ongeveer 460 dagen, waarna een enkele nakomeling wordt geproduceerd. Omdat het zo moeilijk is voor giraffen om te gaan liggen, zullen ze staand bevallen en de pasgeborene een onbeschoft welkom in de wereld geven als ze 2 meter op de grond vallen. Kalveren wegen bij de geboorte 100 kg en worden tussen 6 en 8 maanden volledig gespeend. Helaas worden slechts 52% kalveren volwassen omdat ze een gemakkelijke prooi zijn voor leeuwen, luipaarden en hyena's. Zowel mannen als vrouwen bereiken geslachtsrijpheid op de leeftijd van 5 jaar.

Gedrag

Giraffen zijn semi-sociale dieren en kuddes komen af en toe samen, maar er is geen binding. De kalveren en jongen blijven bij de koeien en reizen met hen mee terwijl de nomadische mannetjes vrouwtjes zoeken voor de rechtbank. Omdat vrouwtjes geen broedperiode hebben, zullen mannetjes voortdurend rondreizen op zoek naar vrouwtjes. Wanneer mannetjes met elkaar vechten om dominantie of om een vrouwtje, is dat een spectaculair gezicht. Mannetjes zullen hun hoorns en hoofden gebruiken als sloopkogels om elkaars nek en / of zijkanten te slaan, de verliezer wordt uit balans geslagen. Deze aanvallen leiden zelden tot ernstig letsel. Giraffen zijn zeer geheimzinnige dieren die proberen zichzelf te houden.

Waar zijn ze te zien?

Giraffen hadden vroeger een heel groot land om rond te zwerven, maar hun aantal is afgenomen door ziekte, landbouw of jacht. Gelukkig hebben instandhoudingsinspanningen grip gekregen en zijn de aantallen aanzienlijk gestegen. Ze zijn een populair en algemeen verschijnsel in veel wild- en privéhutten. Hoewel deze dieren solitaire dieren zijn, zijn ze eigenlijk nogal gewoon als je op een Kruger Park Safari.

Kruger tours
Kruger safari
nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×