Informeer nu
Informeer nu

Slide Kruger park day safari South African Tourism Award Trip Advisor
Menu

Veel gevraagd over olifanten

Olifanten zijn een van de meest geziene dieren op een safari met ons.

Waar komen ze vandaan?

Olifanten zijn er in drie verschillende soorten, en waar ze allemaal te vinden zijn, hangt af van de soort. Olifanten zijn er in twee varianten in Afrika. De Afrikaanse olifant, loxodonta africana, komt voor in de Afrikaanse savanne en de Sahelwoestijn van Mali. Dit is de grootste olifantensoort ter wereld.

De loxodonta cyclotis Afrikaanse olifant, die aanzienlijk kleiner is, leeft in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika. Vroeger zwierven olifanten door heel Afrika, maar nu zijn ze beperkt tot beschermde gebieden en de savanne. Olifanten in Afrika en Azië zijn nu te vinden in 37 Afrikaanse landen en 13 Aziatische landen.

Wat is de bevolking in Afrika en waarom worden ze bedreigd?

Vandaag de dag leven er nog maar zo'n 400.000 Afrikaanse olifanten in het wild.

Olifanten in Afrika worden bedreigd door het verlangen van de mens naar ivoor, wat ertoe heeft geleid dat olifanten worden opgejaagd en gedood vanwege hun waardevolle slagtanden. Om je een idee te geven hoeveel olifanten er worden gedood voor ivoor: in de jaren zeventig waren er 1,3 miljoen olifanten. Er blijft ongeveer een derde van het bedrag over.

Afrikaanse bosolifanten, die in de bossen van het bekken leven, zijn kwetsbaarder voor stroperij dan enig ander dier, en hun aantal neemt gestaag af. Bovendien is de mens verantwoordelijk voor het massale verlies van de gewoonten van Afrikaanse olifanten. Naarmate de bevolking van Afrika groeit, wordt steeds meer land omgezet in landbouw.

Olifanten en mensen ontmoeten elkaar meer dan vroeger vanwege een kleinere gewoonte, die wrijving veroorzaakt. Olifanten zijn intelligente dieren die soms de gewassen van boeren aanvallen voor voedsel. Dit zou kunnen leiden tot de dood van zowel mensen als olifanten als gevolg van het conflict.

Hoeveel weegt de gemiddelde olifant?

Afrikaanse olifanten zijn tegenwoordig de grootste landdieren ter wereld. Volgens National Geographic zou de gemiddelde Afrikaanse olifant tussen de 5.000 en 14.000 pond wegen. (2.268 tot 6.350 kg). De grootste Afrikaanse olifant ter wereld, met een gewicht van maar liefst 24.000 pond, werd echter ontdekt in Angola (11.000 kg).

Olifantenmannetjes kunnen aanzienlijk groter worden dan olifantenvrouwtjes. Vrouwelijke olifanten, ook wel 'koeien' genoemd, worden tussen de 6.000 en 8.000 pond. Aziatische olifanten zijn kleiner dan Afrikaanse olifanten, met een gewicht tussen 4.400 en 11.000 pond (2.000 tot 5.000 kg).

Hoe groot is een olifant?

Afrikaanse olifanten zijn tegenwoordig de grootste landdieren ter wereld. Volgens National Geographic kan de gemiddelde Afrikaanse olifant tussen de 8,2 en 13 voet (2,5 tot 4 m) lang worden van schouder tot teen. Mannelijke olifanten zullen aanzienlijk groter worden dan hun vrouwelijke tegenhangers. Vrouwelijke olifanten, ook wel "koeien" genoemd, zijn kleiner dan mannelijke olifanten en bereiken slechts een hoogte van 9 tot 13 voet.

Aziatische olifanten zijn kleiner en staan tussen de 6,6 en 11,5 voet (2 en 3,5 meter) lang bij de schouder.

Wat eten zij?

Olifanten zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen grassen, kruiden, fruit, planten en bomen consumeren.

Hoeveel mogen ze per dag eten?

Olifanten zijn enorme wezens, wat betekent dat ze veel voedsel moeten vinden en consumeren. Hun dagelijkse calorieverbruik is bijna gelijk aan 4-7 procent van hun lichaamsgewicht. Olifanten in Afrika kunnen tot 150 kg voedsel per dag consumeren.

nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×