Informeer nu
Informeer nu

Slide Kruger park day safari South African Tourism Award Trip Advisor
Menu

Veel voorkomende Duiker

Naam

Duiker [Sylvicapra grimmia]

Uiterlijk

De gewone Duiker is een heel schuwe, piepkleine antilope waarvan alleen het mannetje een stel hele kleine hoorns heeft. Net als de naam heeft de Duiker de gewoonte om weg te rennen en een reeks duiksprongen de bush in te maken. Deze kleine antilope staat op 500 mm op de schouders en weegt gemiddeld 19 kg. Mannetjes zijn iets kleiner dan het vrouwtje en wegen ook minder. De kleur van de Duiker varieert van soort tot soort, van roodachtig voor de Rode Duiker tot grijsachtig voor de Gewone Duiker. Met een overwegend witte onderkant, een zwarte band rond zijn gezicht en neus.

Eetpatroon

De Duiker heeft een breed assortiment aan bladeren, bomen en struiken die in hun dieet zitten. Duikers eten ook fruit, zaden, wortels, schimmels, bloemen en zelfs aas en maden. Ongelooflijk, de Duiker is een van de weinige antilopen die ook vlees eet.

Fokken

Er is geen broedseizoen voor de Duiker maar na een draagtijd van 6 maanden zal de Duiker één nakomeling geven. De jongen zijn volwassen na 7 maanden en het vrouwtje is seksueel actief na 8 of 9 maanden. Vrouwtjes bevallen slechts één keer per jaar en de bevalling bereikt een hoogtepunt tijdens de zomer. De vrouwtjes verstoppen zich in dichte begroeiing vlak voordat ze bevallen om zichzelf en hun jongen te beschermen. De jongen zijn na 14 uur volledig ontwikkeld.

Gedrag

Duikers zijn actief tijdens de late namiddag en vroege nachten, sommige zijn actief in de vroege ochtenden. Zowel mannen als vrouwen zijn zeer territoriaal en jagen vaak leden van hetzelfde geslacht weg. Mannetjes en vrouwtjes zullen vaak territoria delen, maar zullen geen interactie met elkaar hebben, tenzij het de paartijd is. Duikers zijn solitaire dieren en zijn vaak alleen of met hun jongen. Deze dieren zijn een belangrijke prooi voor middelgrote roofdieren.

Habitat

De Duiker is overal in Zuid-Afrika te vinden en houdt van struikgewas. Omdat de duiker zo'n klein dier is dat ten prooi valt aan veel roofdieren, vermijdt het de open graslandgebieden omdat ze geen aanzienlijke dekking hebben om zich te verbergen voor roofdieren. Duikers worden niet in bossen gevonden, maar staan erom bekend zich tussen de bomen te verstoppen om dekking te vinden. Deze kleine antilopen komen vaak voor tijdens een Kruger Park Safari.

Roofdieren

Duikers vallen ten prooi aan vele roofdieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta's, hyena's en wilde honden. Wanneer roofdieren of een ander dier de Duiker bedreigen, zal hij rustig op één plek blijven liggen of op één plek roerloos blijven. Wanneer hij in gevaar is, laat de Duiker een neussnuif los en blaat hij luid om nabijgelegen Duikers te roepen om hem te helpen.

Duiker Staring
Duiker at Kruger National Park
nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×