063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden
063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden

Naam

Jachtluipaard [Acinonyx jubatus]

Uiterlijk

De cheeta heeft een veel kleiner lichaam dan een luipaard en wordt gekenmerkt door een slank lichaam, een ronde kop en zeer lange poten. Het heeft kleine ronde oren in vergelijking met de Leopard. Van zijn snuit tot zijn staart, de cheeta strekt zich 2 meter uit en weegt gemiddeld ongeveer 50 kg. De Cheetah heeft een lage achterhand en een holle rug. De cheetah heeft een lichtgekleurde geelachtige vacht die bezaaid is met zwarte vlekken. Zijn staart heeft zwarte ringen die erlangs naar de punt toe lopen. Zijn staart is zo lang als de helft van zijn lichaam.

Eetpatroon

De cheetah is een roofdier dat jaagt op middelgrote prooien zoals Steenbok en Duiker, Springbok en Gazelle, hoewel er gevallen zijn geweest waarin groepen mannetjes hebben samengewerkt om veel grotere prooien zoals gnoes te vangen. Bavianen, trappen, hazen, op de grond levende vogels en stekelvarkens vallen ook ten prooi aan de cheeta.

Fokken

Cheeta's hebben geen vast broedseizoen en bevallen liever na een draagtijd van 3 maanden. Gemiddeld zullen er 3 welpen in een nest zijn, in sommige gevallen zelfs 6. De welpen blijven twee jaar bij hun moeder, maar helaas zal de meerderheid van de welpen de volwassen leeftijd niet bereiken omdat ze constant worden belaagd door leeuwen , hyena's, luipaarden en vossen. Omdat de Cheetah een zwakke en kleinere kat is in vergelijking met de meeste andere katten en roofdieren, zal de moeder liever haar welpen offeren of het risico lopen te worden gedood. Gelukkig is het overlevingspercentage voor cheeta's in verborgen en overdekte gebieden veel hoger.

Gedrag

Cheeta's leven in familiegroepen die variëren tussen 2 en 6, hoewel sommigen er de voorkeur aan geven om solitair te leven. Cheeta's zijn voornamelijk overdag jagers en zullen actief zijn tijdens de pieken van zonsopgang en zonsondergang. Cheeta's kiezen een rustplaats die hoger ligt en rusten onder bomen in de schaduw tijdens de warme uren van de dag. Een verrassend ding is dat het geluid van een cheeta niet is als een kat of een ander agressief dier dat gromt, maar het maakt een vogelachtig getjilp. Ze sissen, grommen en grommen ook af en toe als een huiskat. Cheeta's staan bekend als de snelste landdieren op aarde, met een snelheid van 90 km/u in volle sprint. Helaas zijn het sprinters en geen duurlopers.

Habitat

De Cheetah geeft de voorkeur aan grote open gebieden waar ze vrij kunnen rennen en ook meer beboste gebieden hun thuis noemen.

Waar ze te vinden zijn

De cheeta is een zeldzame en zeer beschermde soort en komt alleen voor in de Kalahari en afgelegen gebieden zoals Mpumalanga en de Noordkaap. Cheeta's werden geëlimineerd in KwaZulu Natal en hebben kleine aantallen in Namibië.

Interessante opmerkingen

De King Cheetah is geen aparte soort Cheetah, maar eerder een zeer zeldzame gelegenheid. De kleur van de King Cheetah verschilt enorm van die van de Cheetah, omdat de vlekken van de King Cheetah veel groter zijn en veel van hen zijn verbonden en creëren grote vlekken in plaats van individuele stippen. De King Cheetah is te zien in het Krugerpark tijdens Kruger Park Safari's en zijn een geweldig gezicht om te zien.

Kruger safari
Kruger private safari
nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×