Informeer nu

Log in

Aanmelden

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je je betalingsstatus volgen, de bevestiging volgen en je kunt de tour ook beoordelen nadat je de tour hebt voltooid.
Gebruikersnaam*
Wachtwoord*
bevestig wachtwoord*
Voornaam*
Achternaam*
Geboortedatum*
E-mail*
Telefoon*
Land*
* Als u een account aanmaakt, betekent dit dat u akkoord gaat met onze Servicevoorwaarden en Privacyverklaring .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Al lid?

Log in
Informeer nu

Naam

Blauwe gnoe [Connochaetes taurinus]

 

Uiterlijk

De blauwe gnoe is een groot rund met donkere verticale strepen langs zijn zilvergrijze vacht. Het heeft karakteristieke lange zwarte manen die langs zijn rug lopen en heeft een zwarte baard die zich uitstrekt van zijn kin tot zijn keel. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke gnoe heeft een reeks korte gebogen hoorns. De mannetjes zijn veel groter dan de vrouwtjes, met een gewicht van ongeveer 250 kg en een schouderbreedte van ongeveer 1,5 m.

 

Fokken

Blauwe gnoes broeden slechts één keer per jaar. Elke koe baart een enkel kalf en ze zijn al voldoende ontwikkeld om met de kudde mee te kunnen rennen en bewegen.

 

Gedrag

De gnoes hebben een geoptimaliseerde overlevingsstrategie ontwikkeld waarbij ze migreren naar waar het voedsel overvloediger is als voedsel schaars is. De migratie van gnoes is het grootste aantal dieren in beweging in de geregistreerde geschiedenis, met migratiekuddes van gemiddeld meer dan 1,3 miljoen individuen. Stieren zijn erg territoriaal en onderhouden hun territorium goed.

 

Waar zijn ze te zien?

Blauwe gnoes komen oorspronkelijk uit de savanne en zijn overvloedig aanwezig in het Kruger National Park tijdens privésafari's en Kruger-dagsafari's. Deze verbazingwekkende dieren zijn ook te vinden in een paar landen ten noorden van Zuid-Afrika. De aantallen in de populatie zijn afgenomen als gevolg van hekwerk, wat de aantallen instinctieve migratie beperkt.

 

Interessante opmerkingen

De blauwe gnoe heeft vijf bekende ondersoorten die in Afrika bekend zijn;

Connochaetes taurinus Taurinus              – Geteugeld Gnu of Blauwe gnoe

Connochaetes taurinus albojubatus        – Oosterse gnoes met witte baard

Connochaetes taurinus mearnsi                – Westerse gnoe met witte baard

Connochaetes taurinus cooksoni              – Cooksons gnoe

Connochaetes taurinus johnstoni             – Nyassaland Wildebeest

Blue Wildebeest eating Grass
Blue Wildebeest Standing in Field

Proceed Booking

nl_NLDutch