Informeer nu
Informeer nu

Slide Kruger park day safari South African Tourism Award Trip Advisor
Menu

Naam

Zwartvoetkat [Felis nigripes]

 

Uiterlijk

Zwartvoetkatten zijn de kleinste van alle Afrikaanse katten, met afmetingen tot 250 mm op schouderbreedte en weegt gemiddeld 1,5 kg. Deze katten hebben een zilvergele vacht met vlekken over het hele lichaam. De onderkant van de kat is wit en soms net een lichtere tint van de hoofdvacht. De zwartvoetkat heeft kenmerkende lijnen die zich uitstrekken van de zijkant van zijn oog tot onder het oor. De onderkant van de katten is pikzwart van kleur.

 

 

Eetpatroon

De grootte van de zwartvoetkat beperkt zijn dieet tot voornamelijk knaagdieren en kleine vogels. Ze zijn ook bekend om te jagen op Kaapse haas en Korhaan.

 

Fokken

De Zwartvoetkat heeft een draagtijd van ongeveer 65 dagen waarbij in een nest van ongeveer 2 kittens geboren worden. Ze kunnen tot 4 keer per jaar broeden. Een week na de geboorte verhuist de moeder de welpen naar een nieuw hol. De kittens worden binnen twee maanden gespeend en blijven een tijdje in het territorium van hun moeder nadat ze volwassen zijn geworden.

 

Gedrag

Er is weinig bekend over de zwartvoetkat. Het zijn extreem solitaire dieren en vermijden elk contact met dieren en mensen. In tegenstelling tot huiskittens ontwikkelen zwartvoetkittens zich sneller vanwege de gevaren om hen heen. Zwartvoetkatten brengen de dag door met rusten in holen gemaakt door springhaaien, aardvarkens of stekelvarkens en komen bij zonsondergang tevoorschijn om te jagen. De beste manier om deze katten te vinden, is door op een Namiddag gedeelde safari.

 

Plaats

De zwartvoetkat is endemisch in de zuidwestelijke droge gebieden van Zuid-Afrika.

 

Studienotities

De zwartvoetkat is de kleinste kattensoort in Afrika.

Kruger tours
Kruger tours

Laat een antwoord achter

nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×