Informeer nu
Informeer nu

Slide Kruger park day safari South African Tourism Award Trip Advisor
Menu

Alles over de cheetah

Wanneer op een van de Safari's in het Kruger National Park, kunnen gasten allerlei soorten dieren zien, waaronder de beroemde cheeta.

De cheetah dankt zijn naam aan het Hindi-woord "Chita", wat "gevlekte" betekent.

De Cheetah maakt geen deel uit van de Big Five, maar is net zo geweldig. Dit dier is gebouwd voor snelheid en is het snelste landdier met snelheden tot 114 km/u. Deze topsnelheid kan maar zo'n 250 meter worden volgehouden, waarna de cheeta even op adem moet komen. De cheetah heeft een bouw als een windhond, maar met veel langere poten. Het heeft een groot hart, longen en neusholtes. Cheeta's wegen ongeveer 40-60 kg en zijn iets groter dan luipaarden. De cheeta klimt niet in bomen zoals de rest van de kattenfamilie, omdat ze niet-intrekbare klauwen hebben die vergelijkbaar zijn met die van een hond, wat hem een extra voordeel geeft bij het achtervolgen van zijn prooi. Hierdoor hoeft de cheeta niet als een leeuw of een luipaard in de buurt van zijn prooi te komen, maar kan hij op afstand achtervolgen. 

Cheetah jaagt overdag en kan de achtervolging inzetten vanaf 100 meter van de beoogde prooi en zal binnen enkele seconden op volle snelheid racen. Met zijn lange, zware staart als stabilisator zet de cheeta de achtervolging in met een vastberaden doel, anticiperend op de bewegingen van de prooi. Wanneer de cheeta vindt dat het moment rijp is, zal hij de prooi uit balans brengen en recht op de keel afgaan. Ze doden niet zo effectief als leeuwen of luipaarden, omdat de kaken en tanden van de cheeta kleiner zijn dan de luipaard of leeuwen en het kan tot 25 minuten duren voordat de prooi sterft. Als de prooi eenmaal is gedood, moet de cheeta rusten voordat hij zijn prooi verslindt en het is dan heel vaak de leeuw, of hyena komt de prooi van de cheeta stelen. Cheetah zal normaal gesproken hun prooi opeten op de plaats van de moord. 

Cheetah Closeup

Als hun prooi niet wordt verrast, hebben ze een kans van één op tien om hem te vangen. Mocht de prooi echter overrompeld worden, dan wordt de kans verhoogd tot een op de twee kansen. Van de grote katten zijn cheeta's de meest schuchtere en in zuidelijk Afrika is er geen verslag van een cheeta die een mens aanvalt.

Van cheeta's is bekend dat ze hun territorium markeren, maar ze verdedigen het zelden actief. Cheeta's kunnen in kleine groepen worden gezien, maar dit is meestal met hun broers en vormen geen trots zoals leeuwen. Cheeta's zijn een bedreigde diersoort en dit heeft niets te maken met hun vermogen om zich voort te planten. Cheeta's zijn geen geboren vechters en wanneer de moeder haar welpen moet verlaten om te gaan jagen, vallen cheeta-welpen vaak ten prooi aan leeuwen of hyena's, en tot 90% babycheeta's sterven binnen drie maanden na de geboorte. Cheeta's worden ook geboren met een zwak, onderontwikkeld immuunsysteem en wanneer dit het geval is, worden welpen zelden ouder dan een maand. Wanneer de welpen worden geboren, hebben ze een pelsmantel van de achterkant van hun nek tot aan hun achterwerk, wat helpt om de welpen in het gras te vermommen. Hoewel de welpen hun moeder na ongeveer twee jaar verlaten, kunnen ze enkele maanden bij elkaar blijven. In het wild kan cheeta wel 15 jaar oud worden.

Bekijk alles wat het Kruger te bieden heeft door een Kruger National Park-safari te boeken bij Kurt Safari. 

Laat een antwoord achter

nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×