063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden
063 718 5590 | online@kurtsafari.com | Neem contact op | Voorwaarden

Afrikaanse olifant

Naam

Afrikaanse olifant [Loxodonta africana]

Invoering

De Afrikaanse olifant is 's werelds grootste landzoogdier dat tot 7 ton weegt en een hoogte van 3 m bij de schouder kan bereiken. Olifanten hebben een gemiddelde levensduur van 70 jaar. Oudere stieren kunnen slagtanden hebben die tot 55 kg wegen, met enkele zeldzame gevallen van slagtanden die maar liefst 90 kg wegen.

Uiterlijk

De Afrikaanse olifant is een zeer iconisch dier, niet alleen in het Kruger National Park, maar ook wereldwijd. De Afrikaanse olifant heeft een zeer dikke, gerimpelde huid die een stoffige grijze kleur heeft maar ook een roodbruine kleur kan hebben. De olifant heeft een groot hoofd met grote oren. De oren zijn dun en zitten vol met bloedvaten die de olifant helpen bij het reguleren van zijn temperatuur, hij heeft een lange stam die hij gebruikt als een controleerbaar aanhangsel om bladeren van bomen te scheuren en kan zelfs een kleine doorn uit zijn voet halen met zijn vingertop . Een van de verdedigende kenmerken van de olifant zijn de lange slagtanden die elk tot 55 kg kunnen wegen. De olifant heeft dikke, slurfachtige poten die zijn enorme lichaamsgewicht dragen. Hoewel de huid van de olifant gemiddeld 3 cm dik is, is hij vrij gevoelig.

Eetpatroon

Olifanten hebben een enorme eetlust en kunnen tot wel 280 kg gras, scheuten en boomschors verorberen. Zo'n geweldige honger gaat ook gepaard met een grote dorst die tot 200 liter water per dag drinkt. Een enkele olifant kan maar liefst 150 kg ontlasting per dag poepen.

Fokken

Afrikaanse olifanten zijn niet-seizoensgebonden fokkers, aangezien ze slechts om de 3 tot 4 jaar een enkel nageslacht produceren. Afrikaanse olifanten hebben een draagtijd van 22 maanden. Kalveren kunnen tot 100 kg wegen en zijn meestal na 20 maanden volledig gespeend. Wanneer claves verlaten worden achtergelaten, zullen andere kuddes olifanten het kalf in de kudde opnemen en ervoor zorgen. De reden voor deze adoptieve aard is dat olifantenkoeien zeer sterke moederinstincten hebben. Olifantenkalveren ontwikkelen slagtanden na 16 maanden, maar beginnen pas na 30 maanden te vertonen. Vrouwtjes zijn 11 jaar seksueel actief en blijven in de kudde, terwijl mannetjes, die 13 jaar volwassen zijn, worden verdreven. Hoewel mannetjes zich vroeg kunnen voortplanten, wachten ze meestal tot ze 20 jaar oud zijn of tot ze in de hiërarchie zijn opgeklommen.

Kruger day safaris

Gedrag

Mannetjes die volwassen zijn geworden en uit hun moederkuddes zijn verdreven, zullen vrijgezellenkuddes vormen en later zullen sommigen van hen solitaire stieren worden. Familiekuddes bestaan meestal uit een oudere matriarch met veel andere koeien met hun nakomelingen. Hoewel olifanten veel water drinken, houden ze ervan om in het water en de modder te waden en te rollen, niet alleen om af te koelen maar ook om parasieten te verwijderen. Velen geloofden dat kuddes worden geleid door een dominante stier, maar stieren zijn alleen in kuddes als ze op zoek zijn naar een vrouwtje om mee te paren. Veel familiekuddes hebben onderling verwante leden, wat betekent dat de kuddes elkaar goed kennen.

Olifanten zijn buitengewoon intelligente dieren en elke olifant heeft zijn eigen persoonlijkheid en karakter, waardoor het soms moeilijk is om een schijnaanval op te sporen. Veel voorkomende tekenen van het gooien van stof, het breken van struiken, het trompetteren en open oren van een olifant. Als een olifant schrikt of agressief is, zal de olifant wild met zijn oren schudden om zijn irritatie te tonen. Na alle pogingen om af te schrikken wat hem bedreigt, zal de olifant agressief worden en aanvallen. Een olifant zal zijn oren tegen zijn lichaam spelden en zijn slurf laten zakken wanneer hij zich voorbereidt om op te laden.

Waar zijn ze te vinden?

Olifanten zwierven vroeger door een groot deel van Zuid-Afrika, maar door overmatig stropen stond de olifant op de rand van uitsterven. Het aantal is de afgelopen decennia enorm toegenomen. De gebieden die ze kunnen zien zijn zeer beperkt tot het Kruger National Park en het Addo Elephant Park, die de grote kuddes beschermen. Dankzij rigoureuze pogingen tot instandhouding is de populatie toegenomen van 120 in 1920 tot meer dan 20.000 tot nu toe. Deze verbazingwekkende dieren zijn altijd een angstaanjagende maar verbazingwekkende aanblik om te zien tijdens een Kruger Nationaal Park Safari.

Kruger day safaris
Kruger park day safaris
nl_NLDutch
×

Hallo!

Klik op onze vertegenwoordiger om te chatten of stuur ons een e-mail op: online@kurtsafari.com

×